Бизнесменът Илон Мъск замрази сделката за придобиване на Twitter (TWTR), седмици след като се съгласи да направи компанията частна в сделка за 44 милиарда долара.

„Сделката с Twitter временно е замразена в очакване на подробности, подкрепящи изчислението, че спам/фалшивите акаунти наистина представляват по-малко от 5% от потребителите“, туитира Мъск в петък.

Новината първоначално доведе до спад на акциите на Twitter с повече от 18% при предпазарна търговия. В своя туит Мъск визира доклад на Reuters от 2 май за проблем, свързан със спам и фалшиви акаунти. След това все пак пазарът се стабилизира малко и спадът в момента е около 11%. 

В своя тримесечен финансов отчет, публикуван на 28 април, Twitter изчисли, че фалшивите или спам акаунти съставляват по-малко от 5% от активните потребители на платформата през първите три месеца на годината. Twitter отбеляза, че оценките се основават на преглед на примерни акаунти и смятат, че числата са „разумни“. От компанията все пак признават, че измерванията не са проверени независимо и действителният брой на фалшивите или спам акаунти може да бъде по-голям.

Twitter има проблем със спама от години и компанията по-рано призна, че намаляването на фалшивите и злонамерени акаунти ще играе ключов фактор за способността му да продължи да расте. Не е ясно защо Мъск се отдръпва от сделката заради тези данни. 

Мъск превърна „това цирково шоу в Twitter в шоу на ужасите петък, 13-ти“, пише техническият анализатор Дан Айвс от Wedbush Securities в бележка до клиентите рано в петък.

Мъск ще дължи на Twitter неустойка от 1 милиард долара, ако отмени сделката.

„The Street ще разглежда тази сделка като 1) вероятно да се разпадне, 2) Мъск да преговаря за по-ниска цена на сделката, или 3) Мъск просто да се оттегли от сделката с такса от 1 милиард долара като неустойка“, пише Айвс.

„Мнозина ще погледнат върху ситуацията като на такава, в която Мъск използва спам акаунти в Twitter като начин да се измъкнат от тази сделка в силно променящ се пазар. 

В допълнение Мъск изпрати последващ туит, в който пише: „Все още се ангажирам с придобиването“.