Германският канцлер Олаф Шолц обеща нови мерки, включително данъчни, в помощ на домакинствата заради скока на цените на енергията, предизвикан от газовия конфликт с Русия, предаде Ройтерс и БТА.

"Сънародниците ни могат да разчитат на нас, че няма да ги изоставим", каза той пред журналисти в Берлин.

Преходът към възобновяеми енергии е ключов приоритет за Германия, която е голям потребител на природен газ и която няма да отслаби усилията си за постигане на независимост от течните изкопаеми горива, допълни канцлерът.

Растежът на най-голямата европейска икономика е застрашен от силното покачване на цените на газа, подхранвано от намалените руски доставки след инвазията в Украйна на войските на Москва в края на февруари.

През последните месеци правителството на Олаф Шолц обяви серия от мерки, които да облекчат предприятията и домакинствата, чиито разходи за отопление и електричество са скочили неимоверно.

Запитан дали вижда опасност тази криза да предизвика социални вълнения в Германия, Шолц отговори, че не вярва да има такива в страната, тъй като Германия има "държава провидение" (социална държава - бел. ред.) и никой няма да бъде изоставен.

Премиерът обясни, че определяне на пределни цени на петрола, каквото се обсъжда сред страните от Г-7, трябва да получи одобрението и на други страни, извън Групата на седемте.