Френският финансов министър Брюно Льо Мер каза днес, че правителството ще ограничи увеличаването на цените на електричеството следващата година, но не даде повече подробности, предаде Ройтерс.

„Увеличението, за което президентът и премиерът говорят, ще бъде ограничено”, каза Льо Мер, цитиран от френската телевизия Бе Еф Ем. Правителството ще осигури също помощ за домакинствата, които имат най-големи затруднения да си плащат сметките, допълни министърът.

Френският президент Еманюел Макрон каза по-рано тази седмица, че предстоят „тежки месеци”, а правителството му предупреди, че ще има увеличаване на цените на енергията на фона на продължаващата война в Украйна.

През следващите седмици френското правителство ще трябва да реши дали да запази таваните на цените на електричеството и газа, които важат до края на годината, както и отстъпката от цената на горивата. Тези две мерки помогнаха инфлацията да се задържи на по-ниски нива, отколкото в много други европейски държави, но много натовариха обществените финанси.

Правителственият говорител Оливие Веран каза миналата седмица, че Франция не може вечно да поддържа таван на цените на енергията, за да помогне на домакинствата.