Австрийската енергийна група О Ем Ви (OMV), един от най-големите вносители на руски газ, се готви да открие сметки в рубли в руската банка "Газпромбанк" в Швейцария. Това съобщи в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на информирани източници, предаде Ройтерс.

Правителството на Австрия заяви снощи, че няма ограничения в доставките на руски природен газ за страната, както и, че няма индикации това да се промени, макар Виена да търси алтернативни газови източници, съобщава БТА.

Говорител на О Ем Ви каза, че компанията работи върху решение, отговарящо на санкциите, но отказа да уточни дали това означава използване на банкови сметки в рубли.

Друг енергиен гигант - италианската компания ЕНИ (ENI), оценява опциите си за плащане за руски газ. За компанията, в която италианската държава има участие, предстои следващо плащане за руски газови доставки до края на май. Дотогава тя трябва да вземе окончателно решение, казаха пред в. "Файненшъл таймс" официални представители от Рим.

На запитване на Ройтерс, от ЕНИ отказаха коментар по темата.

Най-големият германски вносител на руски природен газ "Унипер" (Uniper) ще направи плащанията за газвотите си доставки от Русия към "Газпромбанк", а не към европейска банка, каквато практика имаше досега, обяви енергийната компания пред в. "Райнише пост".