Швейцарската банка Ю Би Ес (UBS) получи днес безусловната подкрепа на Европейската комисия за придобиването на "Креди Сюис" (Credit Suisse) по-рано тази година, което бе част от дирижирана от правителството на Швейцария спасителна операция, информира Ройтерс и БТА.

Според ЕК сделката не създава притеснения за конкуренцията в Европа.

Обединеното дружество ще продължи да среща значителен конкурентен натиск от широк кръг конкуренти на всички тези пазари, включително от няколко големи световни банки, специализирани доставчици и силни местни играчи, според Еврокомисията.

Ю Би Ес, която по обем на активите е два пъти по-голяма от "Креди Сюис", се съгласи да купи конкурентната финансова институция за 3 млрд. шв. франка в акции и да поеме загуби на стойност до 5 млрд. франка през март в рамките на спешно сливане, организирано с посредничеството на швейцарското правителство, за да се предотврати разрастване на сътресенията в банковия сектор.

Както Ю Би Ес, така и "Креди Сюис" са сред 30-те банки с глобална системична значимост, които се следят внимателно от регулаторните органи и срив на "Креди Сюис" би се усетил в цялата финансова система, отбелязва Ройтерс.