Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвените проценти за 10-и пореден път в опит да се справи с високата инфлация.

Управителният съвет на банката реши да повиши трите основни лихвени проценти на ЕЦБ с 25 базисни пункта. Ходът, който се очакваше от финансовите пазари, означава, че лихвените проценти са на най-високото ниво от въвеждането на еврото през 1999 г.

„Инфлацията продължава да намалява, но все още се очаква да остане твърде висока за твърде дълго“, се казва в четвъртък.

Референтната лихва за депозитно улеснение на ЕЦБ, която се изплаща на търговските банки, когато депозират пари в централната банка за една нощ, се повиши от 3,75% на 4%.

Основният процент на рефинансиране, който осигурява по-голямата част от ликвидността на банковата система, се е увеличил от 4,25% на 4,5%, а пределното кредитно улеснение, начислявано, когато банките вземат заеми от ЕЦБ, се е повишило до 4,75%.

„Импулсът на инфлацията е просто твърде силен, за да може ЕЦБ да направи пауза“, каза икономистът на Danske Bank Пиет Кристиансен.

На фона на съобщението еврото се отказа от почти всичките си печалби спрямо паунда.

Политици, включително Петер Казимир от Словакия, по-рано предупредиха, че инфлацията в еврозоната няма да успее да се върне към целта от 2% без допълнителни увеличения на лихвените проценти.

Но други, като Марио Сентено от Португалия, предупредиха, че продължаващото покачване на разходите по заеми би застрашило затруднената икономика на Европа на фона на влошаване на икономическата активност.

В четвъртък обаче ЕЦБ сигнализира, че това може да е краят на повишаването на лихвите.

„Въз основа на текущата си оценка, Управителният съвет счита, че основните лихвени проценти на ЕЦБ са достигнали нива, които, поддържани за достатъчно дълъг период от време, ще допринесат значително за навременното връщане на инфлацията към целта.“

Нийл Уилсън от Markets.com каза: „Това е ясен и преднамерен сигнал към пазара, че ЕЦБ смята, че е готово за момента и сме достигнали пика в лихвите.“

Междувременно Дийн Търнър, главен икономист за еврозоната и Обединеното кралство в UBS Global Wealth Management, каза: „Очакваме това да е последното увеличение от страна на ЕЦБ в този цикъл, но това не означава, че ерата на строгата парична политика е приключила. Лихвените проценти вероятно ще останат на тези нива и през следващата година. Нещо повече, ЕЦБ ще продължи и може дори да ускори свиването на баланса си."

ЕЦБ също вдигна своите прогнози за инфлацията за 2023 г. и следващата година.

„Септемврийските макроикономически прогнози на екипа на ЕЦБ за еврозоната предвиждат средна инфлация от 5,6% през 2023 г., 3,2% през 2024 г. и 2,1% през 2025 г. Това е ревизия нагоре за 2023 и 2024 г. и ревизия надолу за 2025 г. Ревизията нагоре за 2023 г. и 2024 г. отразяват главно по-висок път за цените на енергията."

Банката обаче намали прогнозата си за 2025 г. от 2,2% на 2,1%.

Това идва, след като растежът в 27-те държави-членки на ЕС за 2023 г. беше ревизиран надолу от 1% на 0,8%. Инфлацията в еврозоната се очаква да бъде средно 5,6% през 2023 г. в сравнение с 5,8% през пролетта. В по-широкия ЕС инфлацията се очаква да бъде 6,5%, а не 6,7%.