Близо година след началото на войната в Украйна банковият надзорен орган на Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ситуацията за финансовите институции в еврозоната остава стабилна, съобщи ДПА.

Банките са се справили с въздействието на ефектите от войната благодарение от части на силните си капиталови и ликвидни позиции и по-висока доходност, заяви ръководителят на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия.

Франкфуртската институция поддържа приблизително постоянни капиталовите изисквания за банките през 2023 г. Енрия обаче очаква настоящата година да бъде предизвикателна.

Той предупреди, че банките ще трябва да отстранят някои свой недостатъци преди всичко свързани с контрола на риска и корпоративното си управление. Те ще трябва да оценяват бъдещото си развитие предпазливо.

Някои банки в еврозоната трябваше да предприемат значителни отписвания на активи в резултат на войната и санкциите, наложени срещу и от Русия.

Институциите също трябва внимателно да наблюдават ефектите от нарастващите лихвени проценти, каза още Енрия, цитирана от БТА.

Органите за банков надзор на ЕЦБ редовно оценяват жизнеспособността на бизнес моделите на банките и управлението на риска. С тази информация властите определят индивидуални капиталови добавки за банките и определят, наред с други неща, колко средства институциите могат да разпределят като дивиденти към своите акционери.