Страните от Европейският съюз постигнаха съгласие относно конкретна ценова граница до 60 долара за барел за руския петрол. Това съобщиха дипломати от ЕС пред ДПА, след няколко дни на интензивни преговори за въвеждане на подходящо ниво на пределната цена, предаде БТА.

Съгласно ограничението предоставянето на определени услуги за доставки на руски петрол, включително застраховка, финансиране и техническа помощ, трябва да бъде забранено, ако петролът е бил продаден над прага от 60 долара.

По-рано – през септември - групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) се съгласи да наложи лимит на руския суров петрол и следователно да ограничи приходите, които Кремъл получава от продажбите му. Повече подробности за това как ще работи ограничението на практика и какво ще бъде конкретното равнище не са били разкривани.

ЕС вече може да придвижи напред писмена процедура на одобрение на границата, като се очаква решението да бъде официално обявено в неделя, каза пред Ройтерс представител на Полша. По-рано Европейската комисия настояваше за максимално ценово ниво от 65 долара за барел, но някои държави членки, сред които и Полша, настояваха за по-ниска ценова граница.

Един барел руски суров петрол сорт Урал наскоро струваше около 65 долара.

От понеделник, 5 декември, ще влезе в сила забраната на ЕС за закупуването на руски суров петрол, превозван по море.