Европейския съюз да наложи пределни цени на природния газ и да отдели цените на тока от цената на синьото гориво. Това ще бъде основната тема на спешната среща на министрите на енергетиката, която чешкото председателство на Европейския съюз свиква на 9 септември.

Сред предложенията, които ще бъдат обсъждани на спешната среща на министрите на енергетикатаы е налагане на пределни цени на природния газ, използван за производството на електроенергия.

„Стремително растящите цени на електроенергията разкриват ограниченията на нашия пазар на електроенергия. Той е разработен за различни обстоятелства. Работим по спешна интервенция и структурна реформа на пазара на електроенергия”, заяви Урсула фон дер Лайен.

Министърът на енергетиката на Белгия предупреди, че държавите от Евросъюза са изправени пред 5 до 10 ужасни зими, ако нищо не бъде направено за намаляване на цената на природния газ. Германският енергиен регулатор пък обяви, че без газ, в страната нищо няма да работи.

„Позицията на регулатора остава непроменена - продължаваме да очакваме повече руски газ. Както знаете, руският президент обяви ремонт на 31 август. Ще видим какви ще бъдат последиците от този ремонт”, заяви Клаус Мюлер, председател на енергийния регулатор на Германия.

Унгария се надява на допълнителни доставки на газ от „Газпром” от следващия месец. Външният министър на страната е поискал допълнителни 700 милиона кубични метра. Будапеща обаче досега не е оповестила подробности за количествата, които се очаква да получи от Москва. 

„Има предложение за увеличаване на доставките на газ, ние ще го уточним с „Газпром“ през следващите няколко дни и ще подпишем споразумение, според което можем да получим увеличени ежедневни доставки от Русия от септември. Независимо дали ви харесва, или не”, заяви Петер Сияртоq министър на външните работи на Унгария.

Русия ще продължи изгарянето на газ през следващите месеци, тъй като хранилищата й се запълват, смята шефът на Международната агенция по енергетика. По думите му, имиджът на Русия като надежден енергиен доставчик е разрушен след инвазията в Украйна и намаляването на доставките за Европа.