Египет подаде иск за обезщетение за няколко милиона евро срещу собственика на кораба-контейнер, който блокира Суецкия канал за близо седмица. Ever Given, собственост на японската фирма Shoei Kisen, се приклещи в Суецкия канал на 23 март и бе освободен шест дни по-късно от специализиран спасителен екип.

Каналът е най-краткият път за корабоплаване между Европа и Азия и към момента. Заради тази грешка около 400 кораба са чакали на опашка, включително контейнерни кораби, кораби за насипни товари и петролни танкери. Повече се бяха отказали от чакането и бяха пренасочени из Африка, предаде SkyNews.

Застрахователят за защита и обезщетение на Ever Given, UK Club, заяви, че са получени няколко искове и един от тях е предявен от Египет за 766,3 млн. евро.

Около една трета от това е за "такса отпушване", а друга трета за "загуба на репутация", каза застрахователят. Собствениците и техните застрахователи преговарят добросъвестно с администрацията на Суецкия канал относно размера на иска.

Около 14 млрд. долара се губят дневно заради блокадата на Суецкия каналОколо 370 кораба чакат да преминат

Български капитан пререди останалите на Суецкия канал с думите: Аз само да попитам!Вижте меметата, които суецката драма роди