Разходите за декар земеделска продукция в сектор "Плодове и зеленчуци" са скочили почти двойно, съобщават производители от Гоце Делчев. Един от тях Иван Сабахуков отглежда картофи в благоевградското село Хаджидимово. Той е сред малкото останали големи земеделски производители в региона.

"Увеличението на българските картофи ще е 100% спрямо миналата година. Българинът трябва да се подготви за това, защото е невъзможно да изкараме евтина продукция, тъй като самите ние купуваме и произвеждаме скъпо", обясни Иван Сабахуков. 

По думите му в производството на картофи е застрашено от унищожаване заради все по-скъпите торове, препарати и горива и липсата на каквато и да било помощ. "По време на война да унищожиш отрасъл, който допринася за изхранването на населението, е убийствено", категоричен е Сабахуков.

Картофопроизводителят препоръча всеки, който има възможност да засее собствени картофи, чушки, домати и други зеленчуци, за да се смекчи инфлацията. Според него мерките на правителството допълнително ще утежнят положението, предават от expert.bg

Субсидията за производството на картофи е 100 лева на декар, които са крайно недостатъчни да покрият разходите. От тази година пък Европейският съюз забранява субсидирането, защото има свръхпроизводство на картофи. Това е и причината в България да има толкова много вносна продукция.

От Министерството на земеделието и храните са обещали изработването на алтернативни варианти за подпомагане на българските производители на картофи.

Припомняме, че от ведомството заявиха, че през Програмния период 2023-2027 година производителите на картофи са включени в обхвата на подпомагането чрез интервенции, допълнителното преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост и еко схемите по Първи стълб. Проведена беше и среща с представители на Национална асоциация на картофопроизводитеите.