Поевтиняването на еврото може допълнително да навреди на икономиката на ЕС, която се бори с висока инфлация. Обезценяването му продължава. В други времена това може и да не е чак толкова лоша новина. Не обаче и сега.

След руската инвазия в Украйна през февруари еврото се понижи значително спрямо долара. А в последно време падна и под психологическото ниво на паритета спрямо щатската валута.

Стойността на общата европейска валута падна под 0,99 щатски долара за първи път от близо 20 години насам. В понеделник сутринта (05.09.2022 г.) еврото на моменти се разменяше за едва 0,9878 щатски долара, след което леко се възстанови. Това е най-ниското му ниво от декември 2002 г. насам, предава DW.

Европейската централна банка (ЕЦБ) определи референтен курс за 1 евро от 0,9920 долара. Това означава, че доларът струва 1,0081 евро.

Защо еврото поевтиня?

Слабо, по-слабо, евро: общата европейска валута достигна рекордно ниска стойност спрямо долара. Едно евро вече струва по-малко от един долар. Какво означава това за потребителите и икономиката?

Влошаването на перспективите пред еврозоната в условия на нарастващи цени на природния газ и опасенията, че Русия ще спре окончателно газовите доставки, натискат надолу стойността на единната валута. Твърде сериозната зависимост на големи икономики като германската и италианската от руския газ също разтревожи инвеститорите. Икономистите прогнозират много по-бърза и болезнена рецесия в еврозоната, отколкото в САЩ.

Към всичко това се добавя и разликата в лихвените проценти от двете страни на океана. Федералният резерв вдигна по-агресивно лихвените проценти, за да пребори инфлацията. Американските монетарни регулатори ги повишиха общо с 225 базисни пункта от март насам, докато ЕЦБ ги е вдигнала едва с 50 базисни пункта.

Парите отиват там, където има по-висока доходност, така че в момента щатският долар се възползва от традиционната си привлекателност като сигурно убежище във време на криза.

Какво представлява паритетът евро-долар?

Паритетът означава, че един долар струва едно евро. Това е психологически праг със силен символизъм за участниците на пазара.

Паритетът често е и точка на съпротива, където биковете и мечките - пазарните участници, които залагат съответно за повишение и понижение на стойността на дадена валута - се срещат, за да определят бъдещия ѝ тренд. През миналия месец еврото вече се беше сринало към паритет, но после за кратко успя да се повиши.

Как по-слабата валута се отразява на потребителите?

Понижаването на еврото ще натовари европейските домакинства и предприятия, които и без това изпитват затруднения заради рекордната инфлация. По-слабата валута би оскъпила вноса, за който се плаща предимно в долари. Ако вносните продукти са суровини или междинни стоки, по-високите им стойности може да увеличат допълнително крайните цени.

В нормални времена слабото евро може и да бъде добра новина за икономиките, които разчитат на износа, например като германската. Така се стимулира износът, който е основно в долари и поевтинява. Настоящите времена обаче не са нормални заради проблемите световните вериги за доставки, санкциите и войната в Украйна.

Докъде може да падне единната валута?

Залозите, че еврото ще падне още повече под паритета, нараснаха с влошаването на енергийната криза в Европа. Американската инвестиционна банка Морган Стенли очаква европейската валута да падне до 0,97 за долар още преди края на това тримесечие.

Експерти очакват общата европейска валута скоро да падне до 0,97 евро за един долар

Опитът на ЕС да намали зависимостта си от руския нефт и газ доведе до по-високи разходи за енергия. "Рязкото покачване на цените на вноса на енергийни продукти се отразява негативно за еврото, а краткосрочните ни прогнози до септември продължават да сочат, че еврото ще се движи около паритета към долара", смята Джордж Саравелос, ръководител на отдела за валутни изследвания на Дойче банк.

Какво означава по-слабото евро за ЕЦБ?

Слабото евро и покачването на цените увеличават предизвикателствата пред Европейската централна банка. Институцията, базирана във Франкфурт, е критикувана, че е закъсняла с повишаването на лихвите.

Положението на ЕЦБ, която има мандат да овладява инфлацията, се усложнява и от факта, че еврото отслабна не само спрямо долара, но и спрямо други валути като швейцарския франк и японската йена. Понижаването на стойността му беше един от факторите, които накараха Централната банка да увеличи лихвения процент с 50 базисни пункта през юли. Този четвъртък (08.09.2022 г.) управителният съвет на ЕЦБ се събира отново, за да обсъди ново вдигане на лихвения процент.