Британските потребители имат само още една седмица, за да похарчат последните 11 милиарда британски лири под формата на хартиени банкноти, които са в обращение, преди те да престанат да са законно платежно средство, съобщи "Блумбърг", цитирана от БТА.

От 30 септември почти 6 милиарда лири от старите банкноти с номинал 50 британски лири и над 5 милиарда британски лири банкноти с номинал 20 британски лири повече няма да бъдат приемани като платежно средство в страната, обяви "Банк ъв Ингланд" (Bank of England).

В началото на месеца институцията изрично подчерта, че банкнотите с образа на кралицата остават законно платежно средство след като Елизабет Втора почина.
Много търговски банки ще разрешат те да бъдат депозирани по сметка.

С края на банкнотите от 20 и 50 лири ще завърши преходът на Великобритания към новите полимерни банкноти. Всички полимерни версии на валутата с изображението на кралица Елизабет Втора все още могат да бъдат използвани като нормално платежно средство, съобщи "Банк ъв Ингланд".

Хората могат да обменят хартиените банкноти за новата валута, направена от наподобяващ пластмаса полимер, лично в централата на "Банк ъв Ингланд" в Лондон, изпращайки ги по пощата или в определени пощенски клонове.