Биткойнът се изкачи до най-високото ниво от повече от две седмици, на фона на повишаването на настроенията на инвеститорите от сделката за повишаване на лимита на дълга на САЩ, пише "Блумбърг".

Най-големият цифров токен добави цели 3,2% в понеделник и се търгуваше за 28 182 долара към 9:32 сутринта в Сингапур, колебаейки се около 50-дневната си пълзяща средна стойност. По-малките токени, вариращи от Ether до Binance Coin, също отбелязаха печалби.

Споразумението за ограничаване на дълга между президента Джо Байдън и председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти спомогна за рисковия апетит на световните пазари. 

Но споразумението все още трябва бързо да бъде одобрено от Конгреса, за да се избегне фалит на САЩ. Неотдавнашен скок в доходността на държавните облигации и залозите за по-голямо затягане на паричната политика в САЩ са други потенциални "насрещни ветрове".

„Тази сутрин положителното настроение за риск е пряко свързано с разрешаването на задънената улица с дълга“, каза Джон Торо, ръководител на търговията в борсата за цифрови активи Independent Reserve. 

„Разходите за първоначално финансиране остават силно завишени в сравнение с възвръщаемостта на крипто, което води до отрицателно пренасяне за дългосрочни притежатели. Това ще продължи да се оказва насрещен вятър за рисковите активи и крипто комплекса.“, добави Торо. 

Биткойнът е в петдневна серия от печалби - най-добрият му период от март - облекчавайки предизвикателното тримесечие поради лошата ликвидност и репресиите в САЩ.

Крипто пазарите се възстановиха частично през 2023 г. от поражението миналата година, което доведе до сътресения като срива на борсата FTX. Но те остават далеч от рекордните върхове, включително пика на биткойна за всички времена от почти 69 000 долара през 2021 г.

„Възможно е самото облекчение от дългова сделка да върне търговците на масата и да предизвика следващото голямо покачване на цената на биткойн“, каза Томи Хонан, ръководител на пазарния анализ в крипто борсата Swyftx.