Министрите на енергетиката не постигнаха съгласие по въпроса за налагане на таван на цените на вноса на целия газ в ЕС.  Министърът на индустрията и търговията на Чехия Йозеф Сикела заяви:

"Определено има 15 страни, които смятат, че таванът на цените е правилният път. Същевременно ние виждаме технически разногласия дори и в подхода на отделните държави и затова поискахме Комисията да събере експертни групи, които да изчислят положителните и отрицателните последствия на всички варианти, с които разполагаме".

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви, че преди да заработи тази мярка, има няколко условия, които трябва да се изпълнят:

"Таванът върху цените на едро на газа е легитимен вариант, но той изисква радикална интервенция на пазара. Това означава, че трябва да бъдат изпълнени няколко условия, които не подлежат на преговори, преди този таван да заработи. Съгласихме се, че страните-членки трябва да дадат още пояснения по въпроса".

Предложението ще бъде обсъдено на следващото заседание на енергийните министри. Еврокомисар Симсон каза още, че има предложение за стрес тестове за устойчивостта на критичната енергийна инфраструктура във връзка с течовете на "Северен поток"1 и 2.