Службата за сигурност на Украйна публикува днес запис на разговор, за който твърди, че е между руски военни, един от които казва, че водноелектрическата централа в Каховка е била взривена от руска диверсионна група. Автентичността на записа, цитиран от украинския информационен сайт НВ, не може да бъде независимо потвърдена.

От дешифровката следва, че руснаците са искали да изнудват Украйна, че могат да взривят язовирната стена и да причинят катастрофа на юг по поречието на река Днепър, но вместо само да уплашат населението, наистина са разрушили стената.

Един от мъжете обвинява Украйна, че е взривила водноелектрическата централа и казва, че сега Запорожката атомна електроцентрала, чиито реактори се охлаждат с вода от язовир Каховка, „се прецаква – и това е“.

„Те (украинците - б.р.) не са се прецакали там. Наша диверсионна група е била там. Искали са да уплашат хората с този язовир. Но не е минало по план, а са направили повече от планираното“, отговаря друг руски военен.

Нивото на водата в наводнения южноукраински град Херсон е започнало да спада, но все още е над 5 метра, предаде украинската информационна агенция УНИАН, позовавайки се на началника на местната областна военна администрация Олександр Прокудин.

През нощта нивото се е снижило с 20 сантиметра, но още остава 5,38 метра на контролирания от Киев десен (западен) бряг на р. Днепър и 5,35 метра в града Херсон.

"Наблюдаваме тенденция към намаляване на нивото на наводнението. Вече виждаме, че водата е спаднала с 20 сантиметра през нощта. Преди това от тази сутрин 3624 къщи бяха наводнени в 32 населени места в Херсонска област", каза Прокудин.

Отделно, говорителят на Главното управление за разузнаване (ГУР) на Украйна Андрей Юсов каза в интервю за в. "Украинская правда", че заповедта за взривяването на Каховската ВЕЦ, което предизвика наводненията, по негово мнение би могъл да даде само руският президент Владимир Путин.

„Да, това е бил експлозив - каза Юсов. - Да, това е бил вътрешен взрив, контролирана детонация. Това е информацията, която вече можем да оповестим публично. Мога да кажа личното си мнение. Доколкото тази терористична атака е сравнима по мащаб с решението за пълномащабното нахлуване в Украйна, това решение е взел и окончателната заповед е дал руският диктатор Путин.  Никой друг субект, никое друго лице на територията на така наречената Руска федерация не би поело такава отговорност", каза Юсов.

По-рано секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов каза, че Русия е взривила язовира, за да предотврати евентуално форсиране на река Днепър от украинските сили, които контролират западния (десния) ѝ бряг, вклюително града Херсон.

Руските войски са се окопали на източния бряг и разливът ги е принудил да се изтеглят километри от реката, която е заляла някои от отбранителните ѝ съоръжения. Оттам те вчера обстрелваха украинските сили, извършващи спасителни операции за цивилното население в Херсонска област, което предизвика остро международно осъждане.

Русия е подготвила информационна кампания на стойност 6 милиона долара за дискредитиране на Украйна и президента Владимир Зеленски, за да прехвърли върху него отговорността за взривяването на язовира на Каховската водноелектрическа централа върху Украйна, пише още днес УНИАН, позовавайки се на съобщение на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна във Фейсбук.

„Държавата-агресор е подготвила поредната специална информационна операция за дискредитиране на Украйна и нейното военно-политическо ръководство“, се казва в статуса.

Главните руски опорки са от типа „кликбейт“ и съдържат директни обвинения срещу военно-политическото ръководство, в частност  срещу президента на Украйна:

"Отчаян да успее в евентуална офанзива, Зеленски премина към тактиката на изгорената земя, но насочена срещу неговия народ"; „Взривът на язовирната стена трябва да „отмие“ Зеленски“; „Зеленски прави всичко, за да спре да бъде „нашият негодник“; "Взривяването на язовира ще удави Зеленски и Украйна."

"Коментари от фалшиви акаунти ще бъдат поставени под всяка статия, уж от името на украински и чуждестранни читатели. Те трябва да създадат впечатление за "жива" дискусия и да включат реални потребители на мрежата в дискусията", отбелязва разузнавателната агенция.

В допълнение, наличният бюджет на проекта е около $6 милиона с възможност за допълнително увеличение.