Украинското военно командване е наредило да бъде прекратена съпротивата в завод „Азовстал“ в Мариупол, предадоха „Ройтерс“ и „Франс прес“, като се позоваха на батальон „Азов“, съобщи bTV.

Командващият батальона Денис Прокопенко обясни във видеозапис, че заповедта е издадена, за да бъде запазен животът на бойците в гигантския металургичен комплекс от съветско време с мрежа от подземни тунели.

„Успяхме да спасим цивилните, тежко ранените получиха необходимата помощ, успяхме да ги евакуираме с идеята по-нататък да бъдат разменени“, отбеляза Прокопенко.

Командирът обясни, че предстои да бъдат извадени от „Азовстал“ телата на убитите войници.

„Надявам се семействата от цяла Украйна да могат скоро да погребат своите бойци с почести. Слава на Украйна!“, завърши изявлението си той.

„Азовстал“ бе последното гнездо на украинската съпротива срещу руските сили в Мариупол - стратегически пристанищен град на Азовско море, който бе подложен на масирани бомбардировки и обстрел.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза този петък, че близо 2000 украински бойци са се предали в металургичния завод.