Временното спиране на плановите операции обмисля украинското министерство на здравеопазването, докато не се стабилизира ситуацията с електроподаването, съобщава Ройтерс.

През последните седмици руската армия проведе осем серии от въздушни нападения срещу критична инфраструктура, които сериозно засегнаха енергийната система на Украйна и доведоха до извънредни и планирани прекъсвания на електроснабдяването в цялата страна.

Днес министерството на здравеопазването разпространи позиция, в която се казва, че болниците ще продължат да оказват спешна помощ, но планираните операции временно ще бъдат спрени, за да се облекчи натоварването върху здравната система при евентуални бъдещи прекъсвания на електрозахранването.

"Плановите операции ще бъдат подновени, когато ситуацията около електроподаването се стабилизира“, допълва министерството.

Украинският държавен мрежов оператор "Укренерго" днес заяви, че служителите му ще се нуждаят от още няколко дни, за да възобновят производството на електричество до нивата отпреди вчерашните руски атаки.