Унгарският парламент избра в понеделник новия президент на страната, съобщава АФП.

Това е 67-годишният председател на Конституционния съд Тамаш Сульок. Сульок, единственият кандидат за поста, получи 134 гласа от 139 валидни бюлетини, като 5 депутати гласуваха против него. Преди гласуването депутатите от опозиционната Демократическа коалиция, Социалистическата партия, "Йобик" и "Парбесед" напуснаха залата.

След обявяването на резултата от гласуването новоизбраният президент положи президентска клетва. Кандидатът на управляващата партия "Фидес" е политически новак. Той бе номиниран миналата седмица. 

Сульок ще встъпи в длъжност като седмият унгарски президент след смяната на политическата система през 1989-1990 г. на 5 март.

Припомняме, че изборът се провежда след оставката на президента Каталин Новак, подадена по-рано този месец. Новак бе принудена да се оттегли, след като помилва мъж, осъден по дело за насилие над деца. Скандалът предизвика огромен уличен протест. 

Новак, дългогодишен съюзник на консервативния премиер Виктор Орбан, бе първата жена президент в Унгария. 

Оставката ѝ беше удар за Орбан, който е на власт от 2010 г. и който е изправен пред избори за Европейски парламент точно когато страната излиза от инфлационна криза.

Самият той коментира, че педофилският скандал в страната е приключил. 

Орбан от години води кампания, заявявайки, че иска да защити децата от това, което той описа като ЛГБТ активисти, които обикалят училищата в страната. Това беше един от няколкото въпроса, по които той влезе в конфликт с Европейската комисия.