Председателят на партията Единна Сърбия и депутат в сръбския парламент Драган Маркович Палма заяви днес, че съставянето на правителството се забавя поради "извънредни обстоятелства". Той не е в списъка на чакащите за министерски пост, предаде агенция Бета.

Маркович каза, че Сърбия има големи проблеми и затова от шест месеца е с правителство с технически мандат.

Парламентарните избори в Сърбия се състояха на 3 април.

"Светът, а и Сърбия никога не са имали толкова проблеми, колкото сега, заради войната в Украйна. Освен това Сърбия има големи проблеми и върху нея се оказва натиск и поради неразрешената ситуация в Косово. Мисля обаче, че техническото правителство работи добре през всичките тези месеци", каза Маркович, предаде БТА.

Запитан дали ще бъде министър в бъдещото правителство, Маркович каза, че все още не е обсъждал това с коалиционния си партньор от Социалистическата партия на Сърбия (СПС) Ивица Дачич.

"Коалицията Единна Сърбия - СПС ще бъде част от новото правителство. Не знам кои ще са нашите министри, но смятам, че определящо не е дали някой е член на главната или изпълнителната комисия на партията, а неговата експертиза и опит. Не съм обсъждал евентуалното си участие в правителството с Дачич. Не съм в списъка на чакащите, не съм искал нищо и не търся нищо. За да приема министерски пост, трябва да бъдат изпълнени определени условия, за да изпълнявам успешно тази функция", подчерта Маркович, без да уточнява какви са условията.

Попитан как оценява досегашното представяне на правителството, ръководено от Ана Бърнабич, и какво очаква от новия мандат, Маркович каза, че в сегашното правителство има трима изключително лоши министри, които не биха могли да бъдат дори портиери в неговата компания.

"Отношението ми към Бърнабич е известно, но интересите на Сърбия са по-важни. Очаквам тя да продължи с досегашната си работа. Съжалявам, че не използвахме принадлежността на премиера Ана Бърнабич към ЛГБТ общността в полза на Сърбия на международно ниво, като се има предвид, че членовете на тази общност са много мощни и влиятелни в Европейския съюз", каза Маркович.

Запитан дали все още смята, че Ана Бърнабич не трябва да бъде премиер заради сексуалната си ориентация, Маркович каза, че не той определя премиера.

"Не знам. Не аз определям премиера. Тя ми направи положително впечатление в няколко случая, особено когато на дневен ред бяха теми, свързани с Косово и международните отношения. Като цяло имам положително мнение за премиера, като изключим сексуалната й ориентация, защото никога няма да подкрепя еднополовите бракове и осиновяването на деца от тях", каза Палма.

Той заяви, че само президентът на Сърбия Александър Вучич знае кои ще бъдат министрите в новото правителство.

На въпрос как Сърбия трябва да отговори на все по-категоричните искания на ЕС за налагане на санкции на Русия, Маркович каза, че Сърбия в такъв случай ще претърпи големи щети.

Въвеждането на санкции срещу Русия със сигурност няма да спре войната в Украйна. Сърбия не трябва да въвежда санкции, защото купуваме газ от Русия и защото Русия не позволява Косово да бъде признато в ООН, каза той.

Запитан как вижда развоя на ситуацията в Косово и Метохия, Маркович каза, че Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово.

"Косово, за съжаление, получи много атрибути на държавност в предишния период. Властите в Прищина унизиха Белград на няколко пъти, когато не позволиха на сърбите да гласуват на изборите през април и сега, когато поставиха стикери върху сръбския герб на регистрационните номера. Те също така унижават Сърбия, като техните специални полицейски сили патрулират в северната част на Косово без съгласието на КейФОР и местните кметове. Очевидно е, че с подкрепата на международната общност Прищина не спазва подписаните споразумения с Белград", каза Маркович.