Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм отправи остри критики към германския канцлер Ангела Меркел заради опитите Турция да бъде „използвана” за предстоящите парламентарни избори в Германия.

Това предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от Фокус.

„Хей, Германия; ти ли даваш указания на 27-членната Общност, ти ли си шефът на ЕС? Шеф си де, но ние не го знаем. Оповести го; това хем ще потвърди казаното от мен и няма да ми навреди с абсолютно нищо, хем всеки ще разбере какво е това ЕС. Освен това, по този повод е крайно време да се откажеш от държанието и действията, които нанасят вреда на историческото приятелство и единство на двете държави – Турция и Германия.”, посочва още Бинали Йълдъръм.

По-рано днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган буквално избухна с остри думи срещу министъра на външните работи на Германия Зигмар Габриел, без да споменава конкретно името му. Повод за гнева на Ердоган са последните изявления на Зигмар Габриел за сегашната политика и поведение на Анкара към Берлин и конкретно към общите избори в Германия на 24 септември.

„Има едни външни министри; веселят се и си празнуват вкъщи. Въобще не си знаят положението и хала. Кой си ти, та да говориш на президента на Турция? Ти говори с външния министър на Турция. Знай си положението. Скача и започва да ни дава уроци. Какво ти е политическото минало? На колко години си? Не е толково важно дали си пораснал толкова много, за можеш или не може да (ни) отвориш вратата на Германия. Ние ще се насочим с обич към страните, които отварят вратите си пред нас”, посочва още Ердоган.