Поддържането на връзки с руския президент Владимир Путин е несъвместимо с общото европейско бъдеще, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след заседание на европейските външни министри в Люксембург. Той направи тази забележка след обща среща с представители на страните от Западните Балкани, които очакват да се присъединят към Евросъюза.

Борел добави, че ЕС е готов да разшири подкрепата си за региона и очаква тези държави да следват европейските решения в областта на отбраната и външната политика, по отношение на Украйна и санкциите срещу Русия. В отговор на въпрос той отбеляза, че Сърбия засега не отговоря на предприсъединителното условие да прилага европейските външнополитически решения.

Утре започват преговорите с Украйна и Молдова, отбеляза върховният представител. Той отчете, че днес министрите не са постигнали необходимото единодушие за осигуряване на средства за Киев от целевия бюджет за отбрана. Борел потвърди, че въпреки това украинските власти ще получат средства, но от приходите от запорираното руско имущество в ЕС. Той уточни, че след месец Киев ще разполага с 1,5 милиарда евро, а до края на годината - с още един милиард евро.

Борел отправи остро предупреждение към Грузия, че страната се отклонява от пътя към ЕС с въвеждането на ново законодателство за чуждестранните агенти и други промени, за които няма европейска подкрепа. По неговите думи е възможно държавите от ЕС да решат да понижат равнището на дипломатическото си представителство в Грузия. Той поясни, че с гласовете на 2/3 от държавите в ЕС може да се вземе решение изплащаните на Грузия европейски средства да бъдат ограничени.