Европейският парламент обсъди днес въпроса с миграцията в ЕС и предложенията на Европейската комисия. Повечето парламентарни групи подкрепиха виждането, че е необходимо със средства от ЕС да бъде финансирано издигането на огради по външните граници.

Според групата на Европейската народна партия "оградите и стените не са табу". В Европа има огради, които по изключение са необходими, затова трябва да бъде възможно ЕК да финансира такива съоръжения, заявиха представителите на тази парламентарна сила.

На обратното становище бе групата на Социалистите и демократите, които настояха, че изграждането на стени е подкрепяно от десницата и крайната десница, но не решава проблемите. Според тази група е необходимо да се насърчи законната миграция към ЕС, защото мигрантите може да бъдат решение на някои от европейските проблеми.

Групата "Обнови Европа" поиска незабавно облекчаване на обстановката по външните граници и постигане на конкретни резултати за европейските граждани.

Зелените упрекнаха председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че предлага план за превръщането на Европа в крепост. Те настояха за добро управление на границите и за спазване на законодателството, включително от граничарите, участвали в незаконно отблъскване на мигранти. ЕС получи Нобелова награда за мир, не защото издига огради, не за да загради континента с мрежи, а заради поуките, извлечени от нещастията в миналото, обобщиха представителите на тази парламентарна сила.

Според групата "Идентичност и демокрация" предложенията на ЕК са "реалистични", защото е необходимо усилията да бъдат насочени към защитата на външните граници.

Европейските консерватори и реформатори упрекнаха ЕК за твърденията, че в европейския бюджет няма средства за стени по границите. Тази парламентарна сила призова ЕС да финансира издигането на гранични стени.

Левите обвиниха крайната десница, че насажда ксенофобия заради "несъществуваща миграционна вълна". Според тях оградите по границите на ЕС са "стени на срама".