Офисите на световния лидер в сектора на енергийните напитки "Ред Бул" (Red Bull) са били внезапно проверени вчера заради подозренията на Брюксел за антиконкурентни практики. Това съобщи днес австрийската компания, цитирана от Франс прес.

"В понеделник представители на ЕК посетиха офисите ни", съобщи "Ред Бул", отбелязвайки, че компанията е сътрудничила по всички въпроси, които я засягат.

По-рано днес изпълнителният орган на ЕС, който се грижи за правилата на конкуренцията, обяви в комюнике, че са извършени инспекции в много страни заради опасения за нарушаване на "правилата при сключване на споразумения и злоупотреба с господстваща позиция". 

ЕК обаче не уточни името на компанията, за която става дума, нито страните, в които са извършени инспекциите.

Тези проверки "са предварителен етап в разследване за предполагаеми антикорупционни практики", обясни ЕК, без да дава повече подробности. Те не предрешават изхода от разследването, уточни изпълнителният орган на ЕС.

Компаниите, въвлечени в тайни картели, рискуват да бъдат глобени със сериозни суми. Те могат да получат имунитет или намаляване на сумата на глобата, ако огласят фактите и си сътрудничат с ЕС по време на цялата процедура.

След смъртта на австрийския си основател Дитрих Матешиц през октомври, на 78-годишна възраст, "Ред Бул" назначи трима директори, които да управляват компанията. Той превърна марката в една от "перлите" на хранително-вкусовата промишленост и голям удар в областта на спортния маркетинг, което го направи най-богатия човек в Австрия.

Понастоящем синът му Марк Матешиц притежава 49 на сто от "Ред Бул", а тайландската фамилия Йоовидя е собственик на останалата част.

За компанията в момента работят близо 16 000 души по света и през 2022 г. тя е продала над 11,58 милиарда кенове.