Няма строг график за присъединяването на Украйна към Европейския съюз и на страната тепърва й предстои да изпълни някои изисквания по пътя към членството в ЕС, заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Фон дер Лайен каза това на пресконференция след среща в Киев с украинския президент Володимир Зеленски.

Украйна всеки ден ще полага усилия, за да напредне по пътя си към членство в ЕС, заяви от своя страна Зеленски.

"Нашата цел е абсолютно ясна: да започнем преговори за присъединяването на Украйна. Няма да загубим и един ден в нашата работа по сближаването на Украйна с ЕС", подчерта Зеленски в "Телеграм".

"Украйна е Европейският съюз и Европейският съюз е Украйна", заяви в Киев председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след среща, посветена на процеса по присъединяването на страната към ЕС.

"Бъдещето на Украйна е с Европейския съюз", категоричен бе Мишел на съвместна пресконференция с Фон дер Лайен и Зеленски.

Със санкциите на Европейския съюз срещу Русия трябва да се гарантира, че тя няма да може да възобнови военния си потенциал, каза още украинският президент, цитиран в БТА.

Фон дер Лайен пък изтъкна, че следващият пакет санкции на ЕС срещу Русия ще бъде насочен срещу компоненти, необходими за производството на дронове, които руските въоръжени сили използват в Украйна.

Освен това "Европейският съюз ще положи допълнителни усилия замразени руски авоари да бъдат използвани за възстановяването на Украйна", става ясно от общо изявление на Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, разпространено след срещата им с Володимир Зеленски.

Украинският лидер каза, че украинските сили ще отбраняват град Бахмут толкова време, колкото е възможно, и призова Запада да достави на Киев ракети с дълъг обсег.