Умишленото наводнение в малко село северно от Киев създаде блато и потопи мазета и ниви, но предотврати руска атака срещу столицата. Според жителите на Демидив си е струвало всички жертви.

В началото на войната украинските сили отварят язовир в Демидив, в резултат на което река Ирпин залива селото и хиляди декари наоколо. Оттогава насам този ход се смята за мярка, която е попречила на руските войници и танкове да пробият украинските линии, пише "Ройтерс".

"Разбира се, че беше добре", казва Володимир Артемчук, 60-годишен местен жител.

"Какво щеше да се случи, ако те (руските сили) бяха успели да преминат малката река и след това да тръгнат към Киев?"

Повече от една трета от някои ниви са наводнени, каза 39-годишният Олександър Рибалко.

Около два месеца по-късно хората в селото все още се справят с последиците от наводнението, като използват надуваеми лодки, за да се придвижват, и засаждат с цветя и зеленчуци сухите участъци, които са останали.
На децата са останали мочурища, които да използват като площадки за игра.

Руската инвазия, която продължава вече трети месец, отне живота на хиляди цивилни, накара милиони украинци да избягат от страната и превърна градовете в руини.

Москва нарича действията си "специална военна операция" за разоръжаване на Украйна и защитата ѝ от фашисти. Украйна и Западът твърдят, че обвинението във фашизъм е неоснователно и че войната е непровокиран акт на агресия.

През уикенда, в неделя, Русия обстреля позиции в източната част на Украйна, опитвайки се да обкръжи украинските сили в битката за Донбас.