Руски командири избиват собствените си ранени войници, вместо да ги прибират от бойното поле и да ги лекуват. Това разказват в шокиращо видео млади войници, били се на страната на Москва, но заловени от силите на Киев.

Подполковник бе обвинен, че лично е застрелял няколко войници, докато лежали ранени.

Информацията идва на фона на разследвания на зверствата в град Буча. Най-малко 650 цивилни били директно застреляни, а не уцелени при артилерийски обстрел, което според полицията доказва, че са били екзекутирани от руски главорези. Но варварството не е насочено само към украинците, пише в. "Дейли мейл" и публикува видео със свидетелства на руснаци.

Заловените войници разказват за брутални убийства в собствените си редици. Младите момчета споделят как един командир попитал ранен войник дали може да ходи и когато мъжът отговорил, че не може, офицерът го убил моментално.

Смущаващият разказ е част от видео, направено от украинския журналист Владимир Золкин. Един от войниците разказва как командирите „довършвали ранените си“.

Попитан от Золкин какво има предвид, заловеният руснак казва: „Точно така... ранен войник лежи на земята, а командирът на батальона го застрелва с пистолет. Беше млад мъж, леко ранен.“

„Най-важното нещо – това не беше единичен случай. Подполковникът се разхождаше…“, казва втори от пленените войници.

След това трети добавя: „Той застреля четирима или петима по този начин“. „Можеше да бъдат спасени, да им бъде оказана помощ, изведени оттам. Той просто ги застреля".

От видеото не става ясно къде в Украйна е извършено предполагаемата стрелба по ранени войници от страна на техния командир. Не се съобщава също къде са били заловени мъжете или в кое подразделение са служили.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков коментира по-рано, че Кремъл няма информация нито за телата на загиналите войници, нито за ранените в Украйна.

На заглавната снимка: Украински военнослужещи товарят край Киев хладилен вагон с тела на руски войници, убити по време на руската инвазия. Източник: РОЙТЕРС