Изявленията на румънския здравен министър Александру Рафила на пресконференция вчера предизвикаха известна паника в Румъния и необходимост от уточнения. Министърът призова румънците на възраст под 40 години да отидат "възможно най-скоро" до семейните си лекари или до аптеките, за да си вземат таблетките калиев йодид.

Говорителят на Национално-либералната партия Йонуц Строе коментира снощи пред телевизия Антена 3, че темата за раздаването на таблетки калиев йодид е била съобщена по начин, който оставя много на въображението на населението, без ясни обяснения, пише в. „Адевърул“.

Строе заяви пред телевизията, че е необходим професионализъм, когато се говори по такива чувствителни теми. Той добави, че министерството трябва да обясни в какви ситуации трябва да се прилага това хапче и кой може да го прилага.

В резултат здравното министерство, което се ръководи от представител на Социалдемократическата партия, излезе с уточнения.

Разпределението на таблетки калиев йодид е предназначено за населението под 40-годишна възраст само в случай на облъчване след ядрен инцидент, уточни здравното ведомство, цитирано от Аджерпрес. Министерството подчерта, че превантивно приложение на таблетките е противопоказано, пише БТА.

От началото на конфликта в Украйна министерството на здравеопазването е загрижено за снабдяването с йодни таблетки и започна кампания за информиране на населението как да ги използва. Разпределението на лекарствата сред населението е безплатно въз основа на рецепта, издадена от семейния лекар. Това не е нещо ново, министерската заповед, която регулира тази дейност, е в сила от 23 юни, напомня ведомството, ръководено от Александру Рафила.

Таблетките с йод се отпускат в повече от 2500 аптеки, чийто списък може да бъде намерен на уебсайта на министерството.