Германското правителство е одобрило планирания таван за цените на електричеството и газа в спешен порядък. Това съобщи днес канцлерът Олаф Щолц, предаде БТА.

Мярката е част от усилията на Берлин да се пребори с високите цени на енергията за домакинствата и бизнеса.

Шолц заяви това при посещение на френския премиер Елизабет Борн в германската столица. По време на визитата двете страни подписаха съвместна декларация за засилване на ангажимента си към енергийната солидарност.

Също днес долната камара на германския парламент (Бундестага) прие бюджета на страната за 2023 година, предаде ДПА.

Според бюджетния план догодина Германия ще поеме нов дълг в размер на 45 милиарда евро (47 милиарда долара), чрез който да се финансира държавната помощ във времена на криза.

"Ние ще преодолеем кризата, но няма да пренебрегнем предизвикателствата на бъдещето", каза германският финансов министър Кристиан Линднер пред Бундестага.

Като цяло бюджетът възлиза на 476,29 милиарда евро, а фактори като войната в Украйна и високите цени на енергията и храните оказват влияние върху разходната му част.

Така нареченото за "дългова спирачка", ограничаващо размера на новите заеми по конституционен ред, беше отменено, за да се справи Германия с кризите, причинени от пандемията от коронавирус и недостига на енергия.

Въпреки това вземането на нови заеми е разрешено предвид очакванията за рецесия.

Линднер изтъкна рекордните публични инвестиции, заложени в бюджета за догодина, докато консервативните опозиционни партии критикуваха факта, че разходите за отбрана няма да достигнат до 2 на сто от брутния вътрешен продукт на страната - обещание, което даде канцлерът Олаф Шолц.

По-малките опозиционни партии, като "Левите" и "Алтернатива за Германия", разкритикуваха бюджета като определящ грешни приоритети.

Сред основните разходни пера на бюджета са жилищните реформи, субсидиите за компенсиране на разходите за отопление на домакинствата с ниски доходи, както и намаляване на някои данъци.

Също така ще се увеличат детските надбавки, а нов механизъм, осигуряващ основен доход, ще замени обезщетенията, изплащани на дългосрочно безработните.