При днешното си посещение в Киев германският министър на отбраната Борис Писториус обяви отпускането на нов пакет военна помощ за Украйна, на стойност 1,3 милиарда евро, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато Западът уверява Украйна, че подкрепата му ще продължи.

По думите на Писториус помощта включва четири нови системи за противовъздушна отбрана ИРИС-Т, чието доставяне е планирано за 2025 г., както и артилерийски боеприпаси, от които Украйна изпитва остра нужда.

В изказване след среща с украинския си колега Рустем Умеров тази сутрин германският министър е уверил Украйна в солидарността на Берлин.

Германия вече е доставила на Украйна три системи ИРИС-Т, а доставка на четвърта е планирана за тази година. Четири системи трябва да бъдат доставени и през 2024 г., а обещаните днес - през 2025 г.

Писториус обаче не каза нищо за доставки на крилати ракети "Таурус", за каквито Украйна призовава от месеци, за да се нанасят удари по руски позиции, командни центрове и логистични линии далеч зад фронта, предаде БТА.

Германия, която се опасява, че те биха могли да бъдат използвани за удари вътре в Русия, протака от месеци, докато Киев настоява, че оръжията с голям обсег са от съществено значение, за да се принуди руската армия да отстъпи.

На 12 ноември германският министър на отбраната вече обяви удвояване до 8 млрд. евро на първоначално планираната за 2024 г. военна помощ за Киев, посочва АФП.