Черногорската полиция е арестувала човек, за когото има данни, че е един от най-търсените бегълци с червена бюлетина на Интерпол.

32-годишният До Куон от Южна Корея, съосновател и изпълнителен директор на Terraform Labs, наричан "крал на криптовалутите", е задържан на летището в Подгорица с фалшиви документи. Издирван е от САЩ, Сингапур и Южна Корея.

За него се твърди, че стои зад загуби на около 200 хил. души за общо над 40 милиарда долара.

Вътрешният министър на Черна гора Филип Аджич съобщи в профила си в Туитър за ареста.

„Черногорската полиция задържа лице заподозряно, че е един от най-търсените бегълци, южнокорейският гражданин До Куон, съосновател и изпълнителен директор на Terraform Labs със седалище в Сингапур. Бившият „крал на криптовалутите“, който стои зад загуби от повече от 40 милиарда долара, е задържан на аеродрома в Подгорица с фалшиви документи, а него го търсят Южна Корея, САЩ и Сингапур“, написа Аджич.

С До Куон е бил задържан и негов колега. Властите в Черна гора очакват потвърждение на самоличността.

Националната полицейска агенция на Южна Корея обаче е заявила, че все още чака „информация за пръстови отпечатъци“ от черногорските власти, за да потвърди напълно, че арестуваните лица всъщност са До Куон и неговият колега.

На 26 септември 2022 г. беше издадена червена бюлетина на Интерпол за ареста на Куон за предполагаемата му роля във фалита на Terra Luna (LUNC) и Terra USD (USTC) на стойност 40 милиарда долара през май 2022 г.