Броят на загиналите в Украйна цивилни надхвърля с хиляди докладваните официално данни, заяви ръководителят на мисията на ООН за наблюдение на човешките права в страната, цитиран от Ройтерс.

Екипът на ООН, който има 55 наблюдатели в Украйна, заяви, че по-голямата част от смъртните случаи се дължат на експлозивни оръжия с голям радиус на действие като ракети и въздушни удари.

"Работим по оценки, но всичко, което мога да кажа засега, е, че е с хиляди повече от числата, които сме ви дали до момента", заяви Матилда Богнер на пресконференция в Женева в отговор на въпрос за общия брой на жертвите и ранените. "Голямата черна дупка всъщност е Мариупол, където за нас беше трудно да получим пълна и изцяло потвърдена информация", добави тя.

Градът стана сцена на най-тежките боеве от началото на войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Москва отрича да напада цивилни и определя нашествието си в съседната страна като "специална военна операция" за разоръжаване и "денацификация" на Украйна. Киев и Западът определят това като фалшив претекст за водене на непровокирана агресивна война, пише БТА.

Богнер посети Украйна миналата седмица, включително райони, които по-рано бяха окупирани от руски сили. Нейният екип съобщи за над 300 неправомерни убийства, извършени в населени места на север от Киев, включително Буча. Очаква се този брой да нарасне.

Представителката на ООН изрази загриженост, че и двете страни използват училища за военни бази, като в някои случаи разполагат в тях тежка техника. Нейният екип разследва и това, което тя определи като "достоверни сведения" за изтезания, тормоз и екзекуции, извършени от украински сили срещу руските нашественически сили и съюзените с тях въоръжени групи. Много повече подобни обвинения са предявени срещу руски сили, но "ние документираме и нарушения, извършени от украински сили", подчерта тя.