Напрежението между Косово и Сърбия беше потушено поне за месец, след като бяха отворени граничните пунктове ГКПП "Ярине" и "Бърняк", а барикадитете на девет различни места в северната част на Косово, вече са напълно премахнати. Това заяви косовският министър на вътрешните работи Джелял Свечля във Фейсбук.

Той посочи, че както е обещало косовското правителство, за да "запази стабилността в страната и региона,“ след премахването на барикадите то отлага за първи септември прилагането на решенията си за личните документи и автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, а ползвани в Косово.

Припомняме, че Косово иска от сърбите, които влизат в страната да имат временни лични карти и паспортите им няма да се зачитат, а също така колите със сръбски номера трябва да ги сменят с косовски. 

Така напрежението беше потешено поне за месец, но на 1 септември Косово заяви, че ще приложи новите мерки. 

Косовските сърби блокираха в неделя пътищата към двата гранични пункта със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от първи август да им се издава „входно-изходен документ“, заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени в Сърбия. Също така от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски.