Правителството в Черна гора подготвя проектозакон, който който предвижда пълна забрана на найлоновите торбички. Очаква се той да бъде приет до края на годината.

Всеки гражданин в балканската държава използва около 730 найлонови торбички за еднократна употреба всяка година. За сравнение тази цифра за гражданите на Австрия е едва 48 годишно.

Въпреки че найлоновите торби представляват само 0,04% от твърдите битови отпадъци, те са един от най-големите екологични проблеми.

Предложеният законопроект за управление на отпадъците предвижда забрана за използването на найлонови торбички. Документът ще забрани и използването на редица други пластмасови изделия за еднократна употреба, включително тапи за уши, с изключение на тези, използвани за медицински цели, пластмасови прибори за хранене, чинии, сламки. Предвижда се също така забрана за пластмасови бутилки, които не са произведени от най-малко 35% от рециклирани материали, или за бутилки, които не могат да бъдат рециклирани.

Приемането на новия закон беше инициирано от група граждани, обединени от мотото #CleanME, които се борят срещу използването на найлонови торбички в Черна гора. Групата стартира петиция и събра около 5300 подписа, които бяха внесени в кабинета на министъра за устойчиво развитие и туризма.