Когато температурите започнат да падат рязко, всеки иска да носи мек и топъл пуловер. Ако сте решили да обновите зимния си гардероб и търсите нови пуловери, има няколко неща, които трябва да имате предвид при покупката, за да не се разтегнат те още след първото пране.

С други думи, как да разберете кой материал да изберете, когато става въпрос за избор на пуловер? Днес ще направим сравнение между двата най-големи съперника в света на пуловери - тези от кашмир и тези от вълна.

Каква е разликата между кашмир и вълна?

Повечето хора свързват вълната с мека овча кожа. Въпреки че овцете са основният „източник“ на вълна, тя може да произхожда и от кози и алпаки. Кашмир, от друга страна, се отнася до далеч по-специфични животински влакна. Този мек материал е получен от кашмирски кози, порода, която е специфична за Хималаите. За да оцелеят при ниските температури, козината на тези кози расте надолу, което осигурява максимална защита от вятър, сняг и дъжд. Ако се чудите кой материал ще ви даде повече топлина през студените дни, отговорът всъщност е, че и двете са еднакво добри.

От друга страна, тъй като кашмирените влакна са много по-меки, те задържат топлината без голямо тегло и обемен външен вид, което е характерно за вълната. По-плътните вълнени влакна правят пуловера по-издръжлив, въпреки че е малко по-груб.

Трайността на пуловерите, изработени от тези два материала, зависи преди всичко от качеството на вълната или кашмира.

Почистване на пуловери от кашмир и вълна

Кашмирът и вълната имат различни нужди, когато става въпрос за почистване. Меките кашмирени влакна са по-чувствителни и изискват повече внимание. Ако сте решили да инвестирате в кашмирен пуловер, ще ви е необходим специален гребен от кашмир и се препоръчва такива пуловери да се перат възможно най-рядко. Също така, кашмирът много успешно отблъсква миризмите и поддържа формата си стабилна във времето, за разлика от вълната.

Експертите по кашмир съветват да оставите пуловера си от кашмир в банята, докато си вземате душ, за да може парата да го почисти.

Вълната е по-лесна за поддръжка. Може да се пере в пералня при ниски температури и е чудесен избор, ако търсите топло и икономично облекло.