Напоследък изборът на много хора в цветарските магазини се спира върху Литопси (така наречените “живи камъни”) заради тяхната екзотична външност. Покупката им е най-лесната крачка, но след това възникват много въпроси относно тяхното отглеждане. 

Какво трябва да направите, ако вече сте си купили първите Литопси и искате да ги превърнете в красиво и цъфтящо множество? 

В  природата Литопси се срещат основно в Южна Африка и досега те са едни от най-търсените растения заради красотата и уникалността на своите листа. Както и всички сукуленти, Литопси предпочитат каменист субстрат, който бързо изсъхва. Издържат и пряко лятно слънце, и студ до минус 2-3 градуса, ако са напълно сухи, т.е. не се поливат. От една страна са много  издръжливи, но от друга - са им необходими специални грижи. Парадоксът е, че когато получават по-малко вода, изглеждат и растат по-добре. Как да намерим баланса?!

Пригответе или купете най-подходящата почва за тях - пемза 30-40%, перлит 30%, кварцов пясък 10%, лава 10%, торф 5%, кокосова почва 10-15%, с фракция - 2-3 мм, максимум до 4 мм. Крехките корени на Литопсите предпочитат по-фина фракция. И разбира се, тор. В Кактус-онлайн ние препоръчаме Osmocote  в съотношение 4 грама на 1 литър субстрат. След засаждането е много важно да не бъдат  поливани Литопсите веднага. Оставете ги на сенчесто място за 2-3 седмици, така че корените им да свикнат с новия субстрат и да дадат нови смучещи разклонения, чрез които ще абсорбират по-добре водата. Веднъж на 3-4 дни можете леко да ги опръсквате (отгоре), тъй като през нощта листата абсорбират водата с повърхността си, така че вечерното пръскане напълно замества поливането в този период, когато младите корени все още не са се образували. Твърдият централен корен не е в състояние да абсорбира влагата, което може да доведе до това, че във влажна почва да изгние. Ето защо е необходимо да изчакате появата на млади, смучещи корени. След 2-3 седмици Литопсите спокойно могат да бъдат пренесени на източен прозорец. И след още 2 седмици можете да ги преместите на място с изцяло южно изложение. Но не забравяйте да го засенчите от началото на месец юни до края на август, за да не изгорят на силното лятно слънце, когато са в природната си почивка.

Сред природата, в най-горещите месеци, Литопсите  влизат навътре в почвата, и никой не може да ги намери, докато не се появят цветовете им  през октомври - ноември месец (когато свършва пролетно време в Южна Африка). Тогава Литопси излизат от своите укрития и всеки може да види огромното количество  жълти и бели цветя, покриващи огромни площи в природата. След цъфтежа Литопси формират плодове и към януари-февруари започват да излизат нови листа отвътре. Подновяването на листата при Литопси става не само през януари-февруари, но и  през други месеци, ако дневните и нощни температури имат голяма разлика. Обикновено при нас в България септември месец, през нощта, става много студено, температурата навън пада до +10+12 градуса, а през деня се вдига до +25.

При тези условия Литопси отново ще започнат да сменят листата си, защото този процес зависи от дневните и нощни амплитуди в температурата. Старите листа  трябва да изсъхнат и да предадат своята влага на новите. В този период поливането им се спира, за да не започнат да гният старите листа. И след пълното изсъхване на старите листа, поливането се възстановява. Грубо казано, в природата Литопси получават не повече от 50 мл вода на година, и даже в условия на домашно отглеждане не им е необходимо повече.  Много фактори предопределят и влияят на начина, по който поливаме Литопсите си. Например - ако растенията ни стоят на южен прозорец, се поливат по-често, отколкото ако стоят на северен. Ако са изнесени навън, ги поливаме по- често, и напротив, по- малко, ако са в помещение. 

Никога не поливайте Литопсите, ако нощните температури са паднали под 10 ℃ (50.00 ℉) или ако растението е на перваза на прозореца и там става течение. Хладният въздух, който навлиза през прозореца, ще доведе до загниване, ако субстратът е
мокър. През зимния период Литопсите могат да бъдат прибрани в помещение заедно с кактусите, като те се адаптират доста добре към зимните условия, без поливане, в сух субстрат.  

Едно от най-важните условия за здравословното им отглеждане е да им се осигури добра вентилация (проветряване) - условия, които са близки до природните, в които виреят - постоянно движение на въздуха, даже и при много високи температури. Идеалната
ситуация за тях е да бъдат на открито от края на април до началото на октомври, в лека сянка или под мрежа. Поливане веднъж на 7-10 дни. Леко торене - само преди цъфтежа, в септември, началото на октомври. 

Резултатът от всичките ви грижи  може да разберете  по начина, по който   изглеждат вашите растения - с ярки окраски,  компактно сформирани по групи. 

“ Ние имаме изключителната привилегия да предизвикваме с работата си интереса към сукулентните растения на  клиенти на възраст от 5 до 95 години.  Те  са чудесен подарък, независимо от повода и възрастта. Лесни за отглеждане, устойчиви и многогодишни, не изискват специални грижи, но в същото време са изключително красиви. Стана традиция вече цели семейства да се учат заедно на култура на отглеждане на нашите растения. Независимо дали ще са ги получили като подарък на сватба, което е изключително популярно към момента, или като подарък за рождения си ден, предвид това, че те не са сезонни, а многогодишни растения, или са си ги купили от кварталния цветарски магазин.  Грижейки се за нашите растения, и възрастните, и децата, развива усет към красивото, стават отговорни, придобиват умения и навици  не само за растенията, но и за всички около себе си в дома, в работата,  в училище. Та нали всички ние се учим на грижа и любов цял живот” - с усмивка споделя собственичката на КАКТУС ОНЛАЙН  Наталия Еллис.

 

Заповядайте на гости всеки делничен ден  от 8:30 до 15;30 ч. в нашето сукулентно царство, преливащо от  кактуси, сукуленти,  интересни бегонии, пеперомии, и други екзотични цветя от цял свят!