В последно време изборът на много хора в цветарските магазини се спира върху Литопси (така наречените “живи камъни”) заради
тяхната екзотична външност. Покупката им е най-лесната крачка, но след това възникват много въпроси относно тяхното отглеждане. 

Какво трябва да направите, ако вече сте си купили първите Литопси и искате да ги превърнете в красиво и цъфтящо множество?  Ето и съветите на собственичката на най- голямата оранжерия за кактуси в България Ната Еллис:

В  природата Литопси се срещат основно в Южна Африка и досега те са едни от най-търсените растения заради красотата и уникалността на своите листа. Както и всички сукуленти, Литопси предпочитат каменист субстрат, който бързо изсъхва. Издържат и пряко лятно слънце, и студ до минус 2-3 градуса, ако са напълно сухи, т.е. не се поливат. От една страна са много  издръжливи, но от друга - са им необходими специални грижи. Парадоксът е, че когато получават по-малко вода, изглеждат и растат по-добре. Как да намерим баланса?!

Пригответе или купете най-подходящата почва за тях - пемза 30-40%, перлит 30%, кварцов пясък 10%, лава 10%, торф 5%, кокосова почва 10-15%, с фракция - 2-3 мм, максимум до 4 мм. Крехките корени на Литопсите предпочитат по-фина фракция. И разбира се, тор. В Кактус-онлайн ние препоръчаме Osmocote  в съотношение 4 грама на 1 литър субстрат. След засаждането е много важно да не бъдат  поливани Литопсите веднага. Оставете ги на сенчесто място за 2-3 седмици, така че корените им да свикнат с новия субстрат и да дадат нови смучещи разклонения, чрез които ще абсорбират по-добре водата. Веднъж на 3-4 дни можете леко да ги опръсквате (отгоре), тъй като през нощта листата абсорбират водата с повърхността си, така че вечерното пръскане напълно замества поливането в този период, когато младите корени все още не са се образували. Твърдият централен корен не е в състояние да абсорбира влагата, което може да доведе до това, че във влажна почва да изгние. Ето защо е необходимо да изчакате появата на млади, смучещи корени. След 2-3 седмици Литопсите спокойно могат да бъдат пренесени на източен прозорец. И след още 2 седмици можете да ги преместите на място с изцяло южно изложение.

Но не забравяйте да го засенчите от началото на месец юни до края на август, за да не изгорят на силното лятно слънце, когато са в природната си почивка. Сред природата, в най-горещите месеци, Литопсите  влизат навътре в почвата, и никой не може да ги намери, докато не се появят цветовете им  през октомври - ноември месец (когато свършва пролетно време в Южна Африка). Тогава Литопси излизат от своите укрития и всеки може да види огромното количество  жълти и бели цветя, покриващи огромни площи в природата.

След цъфтежа Литопси формират плодове и към януари-февруари започват да излизат нови листа отвътре. Подновяването на листата при Литопси става не само през януари-февруари, но и  през други месеци, ако дневните и нощни температури имат голяма разлика. Обикновено при нас в България септември месец, през нощта, става много студено, температурата навън пада до +10+12 градуса, а през деня се вдига до +25. При тези условия Литопси отново ще започнат да сменят листата си, защото този процес зависи от дневните и нощни амплитуди в температурата. Старите листа  трябва да изсъхнат и да предадат своята влага на новите. В този период поливането им се спира, за да не започнат да гният старите листа. И след пълното изсъхване на старите листа, поливането се възстановява. Грубо казано, в природата Литопси получават не повече от 50 мл вода на година, и даже в условия на домашно отглеждане не им е необходимо повече.  Много фактори предопределят и влияят на начина, по който поливаме Литопсите си. Например - ако растенията ни стоят на южен прозорец, се поливат по-често, отколкото ако стоят на северен. Ако са изнесени навън, ги поливаме по- често, и напротив, по- малко, ако са в помещение. 


Никога не поливайте Литопсите, ако нощните температури са паднали под 10 ℃ (50.00 ℉) или ако растението е на перваза на прозореца и там става течение. Хладният въздух, който навлиза през прозореца, ще доведе до загниване, ако субстратът е
мокър. През зимния период Литопсите могат да бъдат прибрани в помещение заедно с кактусите, като те се адаптират доста добре към зимните условия, без поливане, в сух субстрат.  Едно от най-важните условия за здравословното им отглеждане е да им се осигури добра вентилация (проветряване) - условия, които са близки до природните, в които виреят - постоянно движение на въздуха, даже и при много високи температури. Идеалната ситуация за тях е да бъдат на открито от края на април до началото на октомври, в лека сянка или под мрежа. Поливане веднъж на 7-10 дни. Леко торене - само преди цъфтежа, в септември, началото на октомври. 

Резултатът от всичките ви грижи  може да разберете  по начина, по който   изглеждат вашите растения - с ярки окраски,  компактно сформирани по групи. 

На 12-13 февруари ние каним всички любители на кактуси и сукуленти на гости на нашите "Отворени Врати", и по-специално всички любители на Литопси, за да разгледат нашата колекция и да получат консултации на място.

Ще ви покажем как ние отглеждаме Литопси от семена, как ги засаждаме, как правим присадки на кактуси, как ги поливаме и как избираме видове за общо засаждане на композиции в една саксия. Заповядайте на гости от 10:00 до 17:00 ч. в нашата нова оранжерия, преливаща от кактуси, сукуленти,  интересни бегонии, пеперомии, и други екзотични цветя от цял свят!

Очакваме ви в Марково, ул. "Цар Иван Асен II" 65!