След наситените с домашен уют и споделени със семействата ни и приятелите ни новогодишни празници, е време да се завърнем по работните си места. Често след дълъг отпуск, а в последните години и локдауни, намираме нашите “офис любимци”- растенията, които внасят в забързаното ни ежедневие уют и спокойствие, посърнали или повехнали.

Наталия Еллис,  собственик и управител на фирма КАКТУС ОНЛАЙН, винаги съветва своите клиенти да заложат, когато става въпрос за издръжливи офис- растения, на устойчиви видове като сансевиерии и агаве, които нямат нужда от постоянни грижи в отглеждането си. Тези екзотични представители от семейството на сукулентите са идеалният избор в интериорните решения за такива ситуации.  „Леопардова маска“, “Африкански коноп”, “Вълчи опашки”, “Езика на свекървата” - как ли не още наричат сансевиериите в различните краища на света. А според проучвания на НАСА, освен с екзотичната си красота, това растение се счита за най- добрият пречиствател на въздуха в затворени помещения. Перфектната им адаптация към сенчести места е голямото предимство на “сансите” (както ги нарича галено Наталия), за да падне върху тях вашият избор за декорация на офиса, дома, ресторанта, хотела.

Агаветата- това вече е една от най- любимите теми на Наталия. Събирайки и отглеждайки различни  екземпляри от този вид, в природата съществуват над 300 негови  представители, живеещи в Мексико, островите в Карибско море, Централна и Южна Америка, страните от Средиземноморието, та чак до Крим, тя им  отделя специално място в колекцията си. Самата Наталия, привърженик на здравословния начин на живот, с въодушевление ни споделя, че в химичния състав на агавето, в 100 грама сурово агаве, от една страна  се съдържат въглехидрати 16.23 g, мазнини 0.15 g, белтъчини 0.52 g., а от друга кумарин, алкалоиди, естрогеноподобни изофлавоноиди, сапонини и фруктанини, инулин, мазнини, натрий, въглехидрати, калий, фибри, белтъчини, захар, калций, желязо, фосфор, магнезий, цинк, манган, мед, селен, витамин B1, витамин C, витамин В2, витамин B5, витамин B3, витамин B6, витамин B9, фолат, фолиева киселина, витамин А, бета каротин, витамин A, витамин K, витамин E.

Именно заради тези негови характеристики,  освен приносител на екзотика в дома или офиса ни, агавето е широко  използваемо в медицината и хранително- вкусовата промишленост.

Рационалност, полезност и красота, уникално вплетени в тези два вида на сукулентните растения- достатъчни аргументи, за да не се колебаем в  избора си за направа на мини-, а защо не и максиградини, събрани в кашпи или декорирани в дворни пространства. Вариантите са много, а Наталия Еллис винаги е готова да помогне със съвет за отглеждането им или да събере необходимата  композиция, която да краси офиса, дома, ресторанта ви. Нея винаги може да я откриете в любимите й оранжерии, в с. Марково ( на 5км от Пловдив) за съвет, за разговор или просто за чаша кафе сред любимите й растения.