Оцветяването на косата е прост процес, но често повтаряме някои грешки без причина. Грижата за боядисана коса изисква повече внимание и е по-трудна от грижата за естествения цвят на косата. Много жени, които се боядисват, правят определени грешки, за които не са наясно.

Ето и 10 от тях:

Миете косата си на следващия ден след боядисване

Това е най-честата грешка на жените. Не трябва да миете косата си поне 72 часа след боядисването, съветват експертите. Трябва да изчакате три дни, докато боята попие напълно. По този начин ще издържи по-дълго.

Боядисване на вече боядисана коса

Ако не сте напълно доволни от резултата от боядисването в салона, затова искате да го поправите сами у дома, само ще влошите ситуацията. Експертите съветват никога да не слагате нов цвят на прясно боядисана коса.

Миете косата си твърде често

Поради химикалите в цвета косата е по-чувствителна към водата. Разбира се, това не означава, че не трябва да си взимате душ, но избягвайте да миете косата си твърде често.

Измивате я с вряла вода

Когато миете косата си, нека водата да бъде хладка или студена. Врялата вода повдига външния слой на косъма, което е една от най-честите причини, поради които цветът избледнява. Колкото по-топла е водата, толкова по-бързо губи цвета си.

Не прилагате балсам върху боядисана коса

Боядисаната коса по-бързо става суха и чуплива, така че трябва да я третирате със специални балсами за боядисана коса. Кондиционерът създава защитна бариера, която може да предотврати бързото измиване на боята. Нанасяйте балсам всеки път, когато измивате косата си с шампоан, дори ако косата ви е идеално красива и здрава.

Грубо разтривате косата си с кърпа

Прекомерното триене на косата с кърпа може да доведе до избледняване на цвета и да изсуши краищата, твърдят експерти. Затова е по-добре да избършете косата си малко и да я оставите да изсъхне естествено.

Използвате твърде много преса или сешоар

Боята за коса е чувствителна на топлина. За да предотвратите изгарянето, нанесете защитен спрей.

Забравяте за блясъка

За да възстановите блясъка на косата, използвайте серум, спрей за блясък или друго лечение за възстановяване на косата.

Излагате я на твърде много слънчева светлина

Ако прекарвате много време на слънце, носете шапка, така че цветът да не избледнява и да не губи блясъка си.