За да не цъфтят и да не се късат краищата на косата ни е препоръчително те да се подстригват на всеки два до три месеца. Ако искате обаче да пуснете косата си дълга и да сведете до минимум щетите, трябва да следвате инструкциите на професионалистите и да инвестирате малко повече в грижата за нея.

Косата, която е напластена, често третирана или по-дълга от раменете, е особено податлива на т.нар. цъфтящи или накъсани краища, които от своя страна пречат на усилията ни тя да порасте. 

Ето защо е изключително важно да предотвратите нейното увреждане и да я запазите по-здрава и по-красива.

Има много продукти - балсами, серуми, шампоани, които обещават заздравяване и обновяване на сухата и увредена коса. За съжаление, наистина няма начин за "лечение" на увредената коса. Тя не е жива тъкан с регенеративни способности, за да се съживи.

Важно е, преди да започнете да пускате дължината на косата си, първо да премахнете всяка „мъртва“, повредена коса.

След това следвайте последователно тези инструкции:

Избягвайте химикалите

Въпреки че цъфтежът по краищата се появява естествено с течение на времето, прекомерното боядисване на косата, изправяне, къдрици или нанасяне на стилизиращи продукти може да ви навреди, казва фризьорката Джени Нюген. Разбира се, изсветляването на косата причинява повече вреди, отколкото ползи, така че избягвайте агресивни временни решения.

Внимавайте при сушене

Не търкайте мократа коса твърде силно с кърпа, тъй като това може да я повреди. Водата трябва внимателно да се оттича от корените до върховете. Микрофибърна кърпа, която абсорбира само водата, ще помогне.

След това срешете косата си с гребен с широк зъб, започвайки от краищата.

Избягвайте не само преса, но и сешоар

Всички знаем как високите температури правят косата пореста и повредена, но опасността е не само в пресата, но и в сешоара. Най-здравословният начин да изсушите косата си е естествено, с въздуха и практикувайте това възможно най-често.

Намерете правилната рутина и се придържайте към нея

От шампоани, балсами и масла до честотата на измиване - косата ви иска рутина и няма нужда да я сменяте, стига да ви е удобна. А по въпроса за мита, че продуктите трябва да се сменят често, защото косата ви е наситена - ако тя изглежда добре и на вас ви харесва - не ги сменяйте.

Ползите от витамин Е

Витамин Е стимулира разширяването на капилярите и подобрява кръвообращението в цялото тяло, включително скалпа. Това, разбира се, е предпоставка за красива и здрава коса.

Ще осигурите прием, като консумирате бадеми, киви, папая, слънчогледови семки, кейл и спанак, а също така можете да го намерите в специализирани продукти за грижа за косата и най-вече за връхчетата. 

Подстрижка

Няма да можете да получите здрава и добре поддържана коса без необходимата подстрижка, поне на всеки 4 месеца. Не е нужно да режете много от дължината, но достатъчно, за да се отървете от краищата и да подобрите формата на прическата.