И преди и по време на извънредната ситуация, Елена Дончева си остава момичето, което помага на голям брой дами да постигнат целите си, да ваят атлетични тела и да се чувстват добре в кожата си.

Нейният фокус пада точно върху жени, защото задълбочава в научна литература за това как работи женският организъм. Той е доста по-различен и променлив от мъжкия, и определено трябва да се третира по други хранителни и тренировъчни методики.

Амбициозното момиче успява да превърне страстта си към фитнеса в професия и в момента е повече от инструктор - тя е спортен мотиватор и човек, който всеки ден изживява мечтата си в действие.

Въпреки че Елена е родом от град Казанлък, тя бързо успя да се превърне в любимка на пловдивчанки, благодарение на тренировките си "Lady's Fat Burn", които станаха особено актуални сред нежната половина в града на седемте тепета. 

Сега обаче, нещата изглеждат по различен начин, защото хората прекарват по-голямата част от дните си у дома. Това предразполага към мързеливо излежаване с леглото, гледайки филми с... чипс и бисквитка в ръка. 

Обездвижването може да изиграе лоша шега на всички, които до скоро са тренирали, а сега са "занемарили" външния си вид. А и нека на забравяме, че летният сезон не е толкова далеч, и ако до тогава ситуацията се успокой и дай боже отшуми, ще съжаляваме, че с лека ръка сме захвърлили целия труд, който сме положили в залата, допускайки да натрупаме излишни килограми.

Елена Дончева, която съчетава работата с хобито си, под формата на така нашумялото „инфлуенсърство“, е категорична, че трябва да отделяме време за фитнес в домашни условия и не ни трябва нищо повече от желание и мотивация. 

"С днешния застоял начин на живот, да бъдеш активен определено допринася за здравето и приветствам всеки да включи някаква активност в ежедневието си. Общо взето, у дома можем да правим много от нещата, които изпълняваме във фитнеса, ако имаме минимално оборудване и аксесоари - дъмбели, пудовки, ластици. Или пък да сме по-креативни и да “направим” сами тежестите си!

А защо не и да пробваме нещо ново и по-различно - понякога вкарвайки нови движения и вид натоварване, може да усетим много благоприятен ефект върху физиката. Има достатъчно варианти за тренировки със собствено тегло - идеята тук е да са интензивни и с малко повече повторения, за да може да натоварим достатъчно мускулатурата." - споделя пред Trafficnews Елена Дончева. 

Според нея, всеки от нас може да отделя по няколко часа на седмица за спорт в домашни условия, а хората, които са постоянно във вкъщи могат да се “раздвижват” ежедневно.

Елена смята, че това е период, който редовните посетители на фитнес залата трябва да приемат като “поддържащ”, тоест да не гонят подобрение на физиката, а да запазят постигнатите до сега резултати. 

"Същото важи и за останалите. Едно е сигурно - движение трябва да има, защото това ще ни “освободи” от натоварващото ежедневие, ще разпуснем, ще изключим за малко негативните мисли и ще намалим стреса, който в момента не може да контролираме." - категорична е младата мотиваторка. 

Ето какво ни е необходимо, според Елена Дончева, за изпълнението на една ползотворна домашна тренировка:

Със собствено тегло може да направим една чудесна и интензивна тренировка. Естествено, ако разполагаме с минимално оборудване, винаги е добре дошло!

Ако нямаме тежести и ластици, винаги може да сме креативни - диванът, холната маса, столовете могат да се използват за висока повърхност. Аз например пълня фитнес сака си с шишета вода, пакети ориз и овесени ядки и тренирам понякога с него. Доста хора използват и туби/шишета с вода като дъмбели и допълнителна тежест.

Базовите упражнения натоварват повече мускулни групи. Смятам, че всеки трябва да може да кляка правилно дори и със собствено тегло, това е едно естествено за нас движение. Отделно може да правим напади, лицеви опори, кофички на пейка (стол), ако искаме да добавим интензивност - скоци, бърпита и други динамични движения. - съветва фитнес ентусиастката. 

Нямаше как да не попитаме Елена и какво включва нейният хранителен план и как да съчетаем спорта с храненето у дома, за да не натрупаме излизашни килограми. 

"Трябва да се храним балансирано и да се правим разлика между “глад” и “апетит”, защото по-дългото стоене вкъщи предразполага за повече хапване “от скука”. Особено важно е да вкараме в менюто си зеленчуци и плодове - богати са на фибри, витамини и минерали. Напоследък се заговори за витамините и минералите и сякаш хората се “сетиха”, че са важни, но така трябва да се храним целогодишно, не само сега. Естествено, някои неща може да си набавим и допълнително с хранителни добавки.

Относно моя режим - във всяко едно хранене имам достатъчно количество от трита макронутриента - протеин, въглехидрат и мазнини.

В менюто ми напоследък най-често присъстват: плодове, зеленчуци, ядки и ядкови масла, ориз, овесени ядки, чисти меса, високопротеинови млечни продукти, яйца, зехтин. Освен това пия и доста вода - целогодишно!" - споделя тя. 

Според Елена Дончева, периодът не е подходящ за започване на диета - не само, заради затворените спортни съоръжения, а и заради стреса от случващото се.

Тя смята, че понякога не всичко се влияе от това какво ядем и колко тренираме. "Хормоните играят основна роля в това дали ще сваляме килограми или не. Имайки предвид, че сега ситуцията е малко по-напрегната, смятам, че допълнителен стрес откъм диета, не е най-удачното решение. Освен това ще е доста по-трудно да постигнем желания резултат. Ако обаче сме били на диета още от преди това - може да продължим с нея, при условие, че това не ни натоварва психически допълнително." - категорична е носителката на титлата „Бикини фитнес“.

Положителната страна на карантината е…

"От спортна гледна точка - че доста хора станаха много креативни и разбраха, че не само във фитнес залата може да се тренира качествено. 

Иначе, аз съм ЗА и подкрепям взетите мерки и смятам, че бяха нужни, за да се стопира рязкото покачване на заболелите хора в България. Сега семействата прекарват деня си заедно, повечето хора имат много свободно време, което могат да оползотворят.

Да не говорим за положителните ефекти за природата - глобално замърсяването е в пъти по-малко от преди…" - завършва Елена Дончева.