Милано - една от най-предпочитаните модни дестинации в света. Там най-търсените аутлети са в съседство с топ бутиците. Това улеснява хората, които пазаруват да избегнат неприятната ситуация, при която в сърцето на дадената опинг дестинация се намира стока на по-изгодна цена, отколкото в търговски център в покрайнините, докъдето хабите време и средства за транспорт. 

Снимка: Dimitry B.

Основно понятие, което трябва да научите преди да отидете в Италия, е „Златният четириъгълник“ - това е четириъгълник северно от катедралата Дуомо, образуван от улиците Монтенаполеоне, Дела Спига, Боргоспесо и Сант Андреа. Това е мястото, където всички модни къщи имат маркови магазини. Тук ще откриете още мебелни салони, дизайнерски ателиета, изискани бижута. Сякаш целият район блести отдалеч – и дори и да нямате намерение да купувате, можете да се разходите и да разгледате.

В самия център на Милано, до катедралата Дуомо се намира покритият търговски център Галерия Виторио Мануеле, в който ще откриете магазини от най-висок клас, поместени в дворец от XIX в. със стъклен покрив и впечатляващи мозайки.

 Снимка: Bruno Cordioli

Големите разпродажби в Милано са два пъти годишно - през зимата – януари (обикновено още от 2-3-ти) и февруари, и през лятото – юли и август. Някои от магазините затварят за кратко по обед, а в събота затварят по-рано. Някои не работят в неделя – имайте го предвид, докато подготвяте програмата си. Големите молове са с по-дълго работно време. В тях обаче ще видите марките, които познавате и от българския пазар. Въпреки това в периода на разпродажби цените могат да са по-ниски от тези в магазините на същите марки у нас. Цените на разпродажби в Милано падат с от 30 до 70%.

Не чак толкова луксозни са магазините по улиците Виторио Емануеле, Буенос Айрес, Торино и Порта Тичинезе. Улица "Буенос Айрес" е една от най-дългите в Европа и по нея можете да прекарате буквално часове.

Освен с луксозните бутици и големите молове в центъра, Милано е известен с аутлетите си. Можете да откриете такива както в околните градчета, така и в самия Милано. До отдалечените аутлет центрове обикновено има организиран транспорт с автобус, който ви взема сутрин от Милано и ви връща следобед обратно. Тези аутлети са истински шопинг села с куп други забавления освен магазините.