„В съвременния забързан ритъм на живот, в минималистичните ни офиси и лимитирани жилищни пространства избираме за декорация все по-често компанията на пустинните бодливковци – кактусите,  и ярките цветове на сукулентите, нарисувани от слънчевите лъчи в преливащи се краски. Те са тези очарователни растения, които могат да украсят живота ни, без да се нуждаят от специални грижи и отделяне на много време. Със своята непретенциозност от една страна, и екзотичните си форми от друга, са предпочитаният акцент във все повече домове, офиси, търговски и офис помещения“ – споделя с нас Наталия Еллис, собственик на оранжериите „Кактус Онлайн“ в с. Марково. „Ако прелистим няколко модни списания за интериорни решения, ще забележим, че все повече дизайнерски студия в цял свят им отделят специално място  в проектите си, като контрапункт на закръглените и меки геометрични форми и цветове, възползвайки се от екзотичната визия на тези растения. Те носят естетическа наслада и  повишават настроението ни, и това не са само мои впечатления, а отзивите на редица наши клиенти, които ни се доверяват в избора си на кактуси и сукуленти. А най-парадоксалното е, че колкото повече ги „пренебрегваме“, толкова повече те ни се отплащат със своето многогодишно и сухоустойчиво присъствие“.

 Кактуси, ариокарпуси, сънсиверии, красули, ечеверии, хавортии, литопси – изборът е огромен и нямам как да не бъде задоволен всеки един претенциозен вкус с причудливи форми и цветове. И независимо, че са родом от всичките пет континента на земното кълбо, адаптацията им към нашия климат и условия е забележителна. „Достатъчен им е един светъл ъгъл в стаята или на перваза на прозореца, за да се чувстват в „свои води“. И разбира се любов!“- с усмивка допълва Наталия.  И как няма да се усмихва- в нейните оранжерии се отглеждат над 100 000 кактуси и сукуленти, дозата позитивизъм и привилегията изпод ръцете ти да расте нов живот е достатъчна причина за това. 

 “ За да може тези екземпляри да ви радват постоянно, е необходимо да запомните няколко прости правила относно грижите към тях. Те ще  помогнат да се запази красивият им външен вид в интериорните пространства. През есенно- зимния период е необходимо да съкратите поливанията до 1-2 пъти месечно за големите растения, и до 1 път седмично за малките. Причината за това е, че в природните условия, откъдето са родом, сега идва краят на пролетта и започва сухо и горещо лято, заради което настъпва период на “стегнация” при тези растения, т.е. необходим им е покой. Намаляването на броя поливания е много важно, за да може вашите красавци да заложат пъпки, които да разцъфтят напролет.”

Отправяме към всички наши читатели поканата на г-жа Наталия Еллис,  да посетите  оранжериите на КАКТУС ОНЛАЙН, където ще получите консултации по отглеждането на кактуси и сукуленти и ще имате възможност да видите на живо как се полагат грижи за тях.

Адресът е : с. Марково ( на 5км от гр. Пловдив); ул “Цар Иван Асен II” №65; телефон за контакт +359 88 515 2000