Обичате да правите маникюра си вкъщи, но ви е писнало от досадното чакане да изсъхне и бързото лющене на лака. Решението е да замените обикновения лак с гел лак. Процедурата не е никак сложна, с малко практика и следване на няколко прости стъпки, може да се радвате на дълготраен и красив маникюр. Трябва само да се сдобиете с няколко леснодостъпни неща, които след това ще използвате многократно.  Нужни са ви ултравиолетова лампа за изпичане на лака, обезмаслител и няколко гел лака - база, цвят и топ лак.

Много важна стъпка преди нанасянето на лака, е да се почисти добре нокътната плочка от кожичките,  защото те в последствие ще го надигнат и това ще намали трайността му.

След като сте почистили и оформили своите нокти е време да ги обезмаслите, тоест да ги изсушите, за да може да се получи здрава спойка между нокътя и лака. Единият вариант е да използвате обикновен ацетон или спирт, но ако имате по-мазна нокътна плочка, този метод не е ефективен за вас. Друга опция  е да си вземете киселинен обезмаслител (праймър), който ухае малко неприятно, но гарантира добро изсушаване на ноктите ви.

Следващата стъпка от процедурата е същинското лакиране, като тук особеното е, че всеки слой, който поставяте на ноктите си, трябва да изсушите в UV лампата. Това отнема от 30 секунди до 2 минути в зависимост от лампата, която имате.  Първо се нанася база, след това цвета, които сте избрали и за финал топ лака, който да запечата всичко нанесено преди това. В зависимост  от покритието на лаковете, които имате, цвета може да се сложи на 2 или 3 слоя, до получаване на желаната наситеност.

Ако цветните лакове, които имате не са много покривни, по-добре нанесете няколко тънки слоя, отколкото един или два, но дебели. Това е важна тънкост в лакирането, защото дебелият слой цвят по- трудно ще се изсуши и това ще намали трайността на вашия маникюр.

Друго трикче при лакирането е да не попада лакът върху кожичките ви, защото това също ще намали трайността на маникюра, който ще започне да се повдига от там.

След като приключите с лакирането, сложете малко олио на кожичките, за да ги подхраните, размажете крем за ръце и се радвайте на дълготраен маникюр.