Прочутият японски моден дизайнер Кансай Ямамото, известен със своите авангардни колекции и създател на костюми за Дейвид Боуи, е починал на 76 години.

Потвърждавайки трагичната вест чрез Instagram в понеделник, дъщерята на Ямамото Мираи заяви, че баща и е  „напуснал този свят мирно, заобиколен от близки“.

"В моите очи баща ми беше не само еклектичната и енергична душа, която светът познаваше, а и човек, който също беше мислещ, добросърдечен и привързан ", пише тя.

Според изявление, публикувано от едноименната компания на дизайнера, Ямамото е починал миналия вторник след битка с остра миелоидна левкемия.

Погребението му вече се е състояло, макар че на по-късна дата може да се проведе „публично сбогуване“.

"Докато се бореше с болестта си, той оставаше винаги позитивен, никога не губеше страстта си към създаването", се казва в изявлението на компанията.

Роден през 1944 г., Ямамото учи строително инженерство, преди да насочи вниманието си към модата. До началото на 70-те години на миналия век той стана първият японски дизайнер, изнесъл шоу в Лондон, възможност, която му спечели международно признание за театралните му творения.

Той установява приятелства с някои от най-важните музиканти на десетилетието, включително Елтън Джон и Стиви Уондър. Нарастващият му профил в Лондон също го привлече към вниманието на покойния певец Дейвид Боуи, с когото той сформира дългогодишно творческо партньорство.

В реч пред Hollywood Reporter през 2016 г. Ямамото заяви, че интересът на Боуи към работата му започва, когато певецът открива някои от дизайните на своите дамски дрехи в продажба в Лондон.

„За щастие Дейвид имаше много слабо тяло и му прилягаха много добре - без фитинги“, припомни дизайнерът.

Макар да е известен с драматичните си дизайни, той изследва и традиционното японско облекло и изработка. След разцвета на 70-те и 80-те години на миналия век той продължава да предлага ново съвременно кимоно и през цялата си кариера прегръща японската концепция за "басара", създавайки невероятно смели, дръзки дизайни, които поддържат всякакво предположение за минимализъм.

В началото на 90-те години Ямамото става продуцент и започва да организира мащабни развлекателни мероприятия. Негови грандиозни супершоута, в които се съчетават музика, танци, акробатика и елементи от японски фестивали, се провеждат из целия свят.

Той бе включен в списъка на Louis Vuitton, за да създаде редица погледи за колекция на марката през 2018 година, която съдържа мотиви, вдъхновени от кабуки срещу блясъци и пайети.

Ямамото произвеждаше грандиозни събития в места по света, от Червения площад в Москва до лондонския музей Виктория и Алберт, където той проведе серия от модни ревюта на живо през 2013 г. 

Превод: Trafficnews.bg