24-годишната Велина Пенчева е завършила интериорен дизайн в Нов български университет. Младата дама е част от екипа на агенцията за недвижими имоти  "Трафик Пропъртис" и изработва интериорни проекти за клиентите. В рубриката ни "ДОМЪТ -ВДЪХНОВЕНИЕ"  Велина тя представя нови идеи и разработки. 

Тема на седмицата е ИНДУСТРИАЛНИЯТ ДИЗАЙН.

 

 

 

СЪЩНОСТ

 В този проект е разработен и представен визуално и схематично интериорен проект за 3-стайно жилище. Клиентите са семейство /майка, баща и дъщеря/, който се местят в Пловдив от малко градче. Апартаментът е  обзаведен в Индустриален стил по желание на клиента, като в дизайна на жилището има и нотки на модерен и скандинавски стил.

СТИЛ

 Индустриалният стил се определя като изискан и безкомпромисен, вдъхновен от интериора  складове, фабрики и други индустриални структури. Визията съчетава оголени архитектурни детайли, включва голи тухли, метали и дърво, както и рециклирани материали. Обзавеждането в индустриален стил обикновено е издръжливо и изчистено. Мебелите имат прост дизайн, масивна тапицерия с естествени текстури и неутрални цветове.

 Гъвкавостта на стила дава възможност да бъде смесен с много различни декоративни вкусове. Не е нужно обзавеждането да е тотално в този стил, но дори и дребните елементи могат да допълнят и да направят жилището съвършено. 

МАТЕРИАЛИ

Характерно за този стил са тухлените стени и тавани, вместо измазан гипсокартон. По този начин се придава фабричен стил и селски усет. Среща се и използването на оцветени тухли

Бетонените стени и подове също са неразделна част от стила. Плотове и други елементи също намират място. Бетонът обикновено е тъмно сив и пасва добре с различни метали и дърво.

Употребата на груби дървени материали е силно разпространена в този стил. Дървени греди по стените и тавана също са страхотен елемент, допълващ интериора

Оставянето на суровите елементи в пространство е ключово. За да се получи фабричен вид, е важно да се покажат суровите кости на пространството, с което ще работи. Показването на стоманени греди, тръби и канали ще придаде на помещението „недовършен“ вид, който е точно индустриалното настроение, което искате.

ФОРМИ

Формите, използвани за индустриален интериорен дизайн, се състоят главно от квадратни линии и блокове. Това не означава, че трябва да се избягват органични криви и абстрактни форми, но се свеждат до минимум, за да се запази индустриалното усещане.

ЦВЕТОВЕ

В индустриално пространство  се избягва използването на смели и ярки цветове. Понякога се срещат кафяви или тъмносини нюанси, но предимно дизайнерите се придържат към неутрални палитри, които се състоят от сиво, черно и бяло или метална цветова палитра сребро и злато.

ОСВЕТЛЕНИЕ

Що се отнася до осветление, крушката на Edison е най-често срещаният избор. Компании като Schoolhouse Electric са много популярни при създаването на красиви осветителни тела, използващи голи крушки в техния индустриален дизайн.

Друго често срещано осветление е така нареченото Cage lighting. Този тип представлява увити метални прътове около крушка, образуващи клетка.

Могат да се използват и много големи висящи лампи с метални куполи или настолни лампи, които служат за помощно осветяване на пространствата.

Най-характерни са този стил са прозорците с големи черни рамки, образуващи мрежа. Те напомнят на фабрични помещения и складови прозорци и също така пропускат много светлина.