Всички искаме да имаме разкошна коса, да пада на тежко и на вълни върху раменете ни, но не всяка от нас знае как да се грижи за нея. И понякога косата ни се отблагодарява с по-рядкото си присъствие, което най-малкото не е естетско.

Не се къпете с гореща вода

Горещата вода дехидратира и прави косата трошлива и суха, което води до изстъняването й. По-високата температура сваля защитните естествени масла на косъма, но горещината кара скалпа да се преуморява в стремежа му да навакса тяхната липса, което в крайна сметка води до увреждане на корена и до намаляване на количеството коса.

Не ползвайте горещи стилизиращи инструменти

Топлината поврежда протеините на косата и кутикулите й, които веднъж прецакани, пречат и на баланса на влагата в косата, която пък става по-чуплива. Най-добре избягвайте да я сушите със сешоар, рядко прибягвайте до пресата или машата, пише milа.bg. Преди да използвате горещи стилизиращи инструменти, нанасяйте върху косата защитни продукти против висока температура.

Избягвайте крайните диети

Гладувайки, карате тялото да насочва енергията си към подпомагане на основните жизнени функции, помагайки на мозъка и сърцето да си вършат работата, отколкото на това организма ви да произвежда нова коса. Един от симптомите на анорексията е свирепият косопад. Включете в хранителния си режим риба, пиле, леща, боб. Съставът на косата е предимно протеинов.

Внимавайте с мократа коса

Косата е най-уязвима, когато е мокра. Така че избягвайте да е решите, докато е влажна и когато я подсушавате с кърпа, не я мачкате, а нежно попивайте водата с нея.

Не я стягайте прекалено

Спор да няма, конската опашка е удобна и бърза прическа, но не е особен приятел на фоликулите на косата. Прекалено стегнатата фризура ги поврежда, а в дългосрочен план може да ги разруши перманентно, довеждайки до алопеция – състояние, което отслабва фоликула и пречи на растежа на косата.

По-полека с продуктите за коса

Дори лакът или гелът ви за коса държат косата ви дълги часове в перфектен вид, по-добре да ги смените с продукти в по-лека категория. Дълготрайните стилизиращи продукти са пълни с алкохол, а това изсушава косата и я прави чуплива. Откажете се и от тези, които правят косата лепкава и прекалено твърда. По-добре заложете на мусове, които не пречат на влагата в косата и не причиняват фрикция при ресане.