Въпреки че прическите и боядисването на косата са нещо, което винаги е по-добре да се остави на професионалистите, ние можем да се погрижим за грижата за косата у дома.

Добрата новина е, че храната, която винаги имаме вкъщи, често може да се използва за грижа за косата. Предлагаме ви три естествени процедури за грижа за косата, които можете да направите у дома.

Затова, когато почувствате, че косата ви се нуждае от „храна“, пропуснете да харчите ненужни пари за маски от магазина или да отидете на фризьор, а следвайте тези инструкции.

Медена маска за суха и увредена коса

Причините за увредената коса са много. Независимо дали тя е изтощена от слънцето, постоянното нагряване със сешоар и преса, боядисване или нещо съвсем различно, повредената коса не е желан спътник за цял живот. За да върнете блясъка на косата, направете маска от мед и зехтин. Добавете три супени лъжици зехтин към половин чаша мед и разбъркайте добре. Нанесете сместа върху чиста, влажна коса и внимателно масажирайте в скалпа. Оставете за двадесет минути, изплакнете и измийте косата с шампоан. Би било желателно медът да е органичен и ако маската ви е твърде гъста, загрейте я, като поставите чашата в купа с гореща вода.

Маска от кисело мляко за почистване на скалпа

Перфектната маска за почистване на скалпа и укрепване на косата се състои само от две съставки, които имате вкъщи - кисело мляко и кокосово масло. Протеините от кисело мляко ще помогнат за прочистването на скалпа и ще укрепят косата, а кокосовото масло ще я хидратира и омекоти. Ще получите маската, като смесите две супени лъжици кокосово масло и половин чаша кисело мляко. Когато се комбинират, нанесете върху косата и внимателно масажирайте в скалпа. Оставете да действа от 20 до 30 минути, изплакнете косата и шампоана.

Лимонова маска против сърбеж и пърхот

Смес от зехтин и лимон ще бъде чудесно средство за раздразнен скалп, пърхот и сърбеж. Лимонът ще допринесе за здравето и здравината на косата, ще нормализира рН на скалпа и ще премахне излишното масло, докато зехтинът ще допринесе за хидратацията. За да получите тази маска, трябва да смесите две супени лъжици зехтин, две супени лъжици лимонов сок и две супени лъжици вода. Нанесете сместа добре върху скалпа и я оставете да действа 20 минути. След това измийте косата си с шампоан.