Наградите БРИТ може и да отбелязаха своята 40-годишнина, но церемонията се усещаше по-скоро като коронация на новото поколение поп и рап звезди - Били Айлиш, Дейв, Луис Капалди, Лизо, съобщи Би Би Си, цитиран от Дарик.

Изпълнители от ранга на Тейлър Суифт и Ед Шийран, които само преди няколко години доминираха на шоуто, тази година дори не попаднаха в полезрението му. Имайки предвид, че поп музиката еволюира постоянно с ускорени темпове, отсъствието им не беше толкова забележимо, колкото някои вероятно са очаквали.

Шоуто за наградите БРИТ - в миналото често непредсказуемо събитие, се модернизира през последните години в своеобразна витрина на британския талант. Тази година организаторите "порязаха" няколко наградни категории, за да "освободят място" за повече изпълнения.
 


Юбилейното шоу за наградите БРИТ вероятно ще се запомни с изпълнението на рапъра Дейв. Рапирайки, изпълнителят от Лондон засегна наболели теми като британското отношение към имигрантите и чернокожите младежи. Кулминация в пърформънса му беше окачествяването на премиера Борис Джонсън като "истински расист". Дейв не пропусна да отправи критика и към британските медии за отношението им към Меган Маркъл, сравнено с това към Кейт Мидълтън.

Роденият в Лондон рапър може и да открадна шоуто, но останалата част от церемонията "изтъкна" новата вълна млади таланти, които пренаписват правилата на попа.

Тийн сензацията Били Айлиш трудно сдържаше емоциите си и дори се разплака, приемайки от бившата спайска Мел Би първата си награда БРИТ. Осемнадесет годишната Айлиш сподели, че доскоро се е чувствала мразена, четейки злобните коментари в социалните медии, които са съсипали живота й.
 


"Когато излязох на сцената и ви видях да се усмихвате насреща ми, ми се доплака", сподели Били Айлиш. На церемонията младата певица поднесе първото изпълнение пред публика на тематичното парче към новия филм "Смъртта може да почака" от поредицата за Джеймс Бонд. На сцената заедно с Били Айлиш излязоха по-големият й брат и съавтор на парчето Финиъс О'Конъл, композиторът Ханс Цимер и бившият китарист на "Смитс" Джони Мар.

Мар похвали "умния избор" на продуцентите да поверят заглавната песен към 25-ия филм за Бонд именно на Били Айлиш.
 


Певицата Лизо изпъстри изпълнението си с послания за позитивно възприемане на тялото и включване на ЛГБТ общността.

Ариана Гранде и Пост Малоун засегнаха теми като тревожност, депресия, тежка загуба. Издавайки музиката си независимо, много от тазгодишните номинирани, сред които Ей Джей Трейси, "Ди-Блок Юръп" и Дейв, успяват да преодолеят ограниченията в индустрията и в частност в чартовете.

"Това ни дава свобода", сподели Йънг Адз от "Ди-Блок Юръп". Ей Джей Трейси на свой ред заяви, че се гордее с начина, по който рапърите се самодоказват според собствените си условия.

Големият победител на церемонията - шотландският певец и автор на песни Луис Капалди, е считан за по-традиционна поп звезда. Капалди има договор с водеща компания, работи с екип от утвърдени текстописци и постигна глобален успех с балада "Someone You Loved", навяваща спомен за Адел и хитовото й парче "Someone Like You". Дори Капалди обаче премина по съвременния път към славата, събирайки милиони последователи в Инстаграм с поредица от клипчета, които бързо се разпространиха в мрежата.

Шоуто за наградите БРИТ създаваше усещането, че отдава почит към свежите лица и новите таланти до самия си край, когато за закриването му на сцената излезе ветеранът Род Стюарт.

Липсата на осезаемо женско присъствие в тазгодишните номинации отново не остана незабелязано. Изяснявайки несъответствието, главният изпълнителен директор Джеф Тейлър каза, че 2019 г. просто е била по-успешна за мъжете, които доминират в налагащите се жанрове хип-хоп и грайм.

"Наградите БРИТ са отражение на случващото се в бизнеса", заяви Тейлър.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Gulliver/Getty Images