Слънцето бавно се усилва и, независимо дали ще прекараме топлите дни на морето или в града, трябва да се примирим с факта, че чадърът вече не е достатъчен. Въоръжете се с качествени продукти и се насладете!

Все още не знаем дали ще видим морето това лято, но ни е ясно, че ще трябва да се предпазим от слънцето, дори и да не ходим никъде. Добрата защита е необходима, дори ако отидем на обикновено следобедно кафе или на разходка из града. Заложете на слънцезащитни мазила с възможно най-висок SPF, за да сте сигурни, че няма да изгорите или да предизвикате алергична реакция. 

Типът на кожата определя защитния фактор, който използваме

- Хората, които имат кожни проблеми, като различни форми на дерматит, екзема или псориазис, винаги трябва да избират крем, а не лосион. Причината е преди всичко неговата по-плътна консистенция и по-богата формулировка. Освен защита, кремовете осигуряват и подхранващ ефект, което е особено важно за такава кожа.

- Формулировки, които някой определят като лосиони, а други като млека, но с еднаква консистенция, съответстват на нормалната кожа. Има и варианти на лосиони тип спрейове, които се различават от класическите, в течна или полутечна форма, само по това, че са по-удобни. Спрейовете са винаги по-лесни за употреба от лосиони и кремове.

- Прозрачни лосиони, тип спрейове, които са много леки, винаги се препоръчват за по-младото население, чиито потни жлези работят неуморно. Тези препарати изсъхват бързо и не са лепкави, така че пясъкът не се събира по тялото и те не оставят мазен отпечатък. Това всъщност са сухи масла и те са най-модерните състави в гамата от слънцезащитни продукти. Те се препоръчват и за мъже с по-изразена окосмяване.

Защита от слънце - решаваща ли е силата на факторите?

- Известно е, че маркировката +30 или +50 не показва силата на продукта, а колко дълго ще останем защитени. Преди може да сте чували реклами от типа „ако имате нужда от десет минути, за да изгорите без защита, с SPF 50 можете да останете на слънце петдесет пъти по-дълго“. Това просто не са данни, на които можете да разчитате. Най-безопасно е да прилагате отново защитата на всеки петдесет минути или след всяко излизане от водата. Има и водоустойчиви препарати, които не трябва да се подновяват след къпане.

- Вече споменахме, че винаги трябва да избирате максималния коефициент на SPF, дори в града, защото докато се движим или прекарваме часове навън можем да стигнем не само до увреждане на кожата, но и до промени под формата на лунички, бенки и други подобни.

- Препаратите след „слънце“ не са прищявка за „красота“, а са много полезни. Те са обогатени с термални води и висок процент минерали и микроелементи и всичко това хидратира кожата и възстановява свежестта й, което класическата грижа след слънце не може да осигури.